CES 2022: megkérdőjelezhető a hasznossága az Alienware új koncepciójának

Az Nyx Concept érdekes megoldással adna új értelmet a felhőalapú játékmeneteknek.

Már rengeteg platform közül válogathatnak azok, akik úgy akarnak a legújabb játékokkal játszani, hogy nem veszik meg az ehhez szükséges, nagy teljesítményű hardvereket, hiszen a Google Stadia, az NVIDIA GeForce Now és a Microsoft Game Pass Ultimate részeként elérhető Xbox Cloud Gaming szolgáltatás is lehetővé teszi, hogy saját kijelzőnkön lássuk viszont egy távoli szerveren futó játék képét, így az általunk használt eszköz esetében nincs szükség olyan nagy számítási teljesítményre. Elméletben ez jól hangzik, a gyakorlatban viszont már több probléma is felütötte a fejét ezzel kapcsolatban, amelyek közül a legnagyobb a késleltetés. Ez alatt azt értjük, hogy a kontrollerünkkel kiadott parancsot jóval hosszabb idő elteltével látjuk végbe menni a képernyőn, hiszen annak az interneten keresztül el kell jutnia a játék tényleges futtatását végző szerverig, majd az ott lezajlott változásról a képi információknak vissza kell érnie kliensünk kijelzőjéig.


[+]

Ezt a problémát az Alienware a CES-re tartogatott koncepciójával úgy próbálná megoldani, hogy elhozná az otthonunkba az egyelőre Concept Nyx néven ismert, ismeretlen hardvert rejtő szerverét, ami így a saját hálózatunkat használva felelne a jelek küldözgetéséért, ezzel is csökkentve a késleltetést. Ezzel a megoldással lehetővé válna az, hogy a szerveren futó játék bármelyik otthoni kijelzőre (legyen az tévé, monitor, notebook, tablet, okostelefon) kitehető legyen anélkül, hogy videokábeleket kellene átdugdosnunk egyik eszközből a másikba, mindezt nem csak vezetékes, de akár vezeték nélküli hálózati kapcsolat esetén is. Ehhez természetesen szükség lesz egy alkalmazásra, ami a bejövő adatokat kezelni tudja és fogyasztható formában prezentálja nekünk, míg az éppen játszani kívánó felhasználó bejelentkezési adatait, aktuális játékállását és elért teljesítményeit a platform saját, már 2020-ban is mutogatott, Concept UFO néven ismert vezeték nélküli kontrolleréből olvasná be a rendszer.


[+]

Az Alienware demója alapján ebben a formában egyszerre akár négy játék is képes lenne egymás mellett futni (akár egy kijelzőn is), a kép átküldése eszközről eszközre pedig villámgyorsan történne meg, így gyorsan a konyhában, okostelefonunkon folytathatnánk a nappali tévéjén megkezdett játékmenetünket.


[+]

Az Nyx Concept több pontja is szemöldökfelvonásra adhat okot. Egyrészt a koncepció szembe megy azzal, amiért az első bekezdésben említett streaming szolgáltatások elindultak, hiszen lehet, hogy a szerver (ami állítólag négy játékkal is elbír, persze ismeretlen felbontás és képkockasebesség mellett) drágább lenne, mintha minden szobába vennénk egy konzolt. Másrészt a megfelelő működéshez elengedhetetlen egy olyan hálózat kiépítése, ami lehetővé teszi négy ilyen szintű adatfolyam zavartalan kezelését, bár tény, hogy ebből nem csak a család játékosai profitálhatnak, hiszen így a médiatartalmak eszközök közti megosztása is biztosabb lábakon állna. Persze értjük, hogy a sztoriban a hangsúly a rugalmasságon és a gyors váltáson van, a „Megéri-e?” kérdést épp ezért csak akkor feszegetnénk, ha a koncepcióból tényleges termék is lesz, ennek lehetséges időpontjáról viszont a gyártó egyelőre nem tud tájékoztatást adni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés