A Dell megálmodta a jövő munkahelyét

A gyártó szerint a jövőben a munkahelyünk érkezésünkkor mindent előkészít nekünk, hogy már csak a munkára kelljen figyelnünk.

Töltő keresés, munkahelyi Wi-Fihez csatlakozás, alkalmazások újra nyitása – ezek a lépések mindenki számára ismerősek lehetnek, akik céges notebookjukat felkapva otthon is használják azt, másnap pedig percekig tart, míg újra felveszik a ritmust. A Dell az ilyen helyzetekre való megoldásnak szánja az egyelőre Concept Flow néven emlegetett ökoszisztémáját, amelynek eredményeképp a gyártó elképzelése szerint a fenti feladatok terhe lekerül a felhasználóról.


[+]

Az erről szóló blogbejegyzés és az abba beágyazott videó alapján a Dell több külön megoldást gyúrna egybe annak érdekében, hogy az alkalmazottak reggel ugyanott folytathassák a munkát, ahol előző nap abbahagyták. A folyamat a munkahelyre történő megérkezéssel kezdődik, amit a rendszer például telefonunk vagy notebookunk vezeték nélküli moduljai segítségével érzékel és automatikusan csatlakoztatja azokat a helyi hálózathoz, valamint a wireless perifériákhoz, miközben a legutóbb az adott helyen használt alkalmazások és fájlok is megnyílnak a számítógépen, így könnyebben vehetjük fel az előző nap letett fonalat. A videóban az i-re a pontot a notebook asztalra való lerakása teszi fel, ami ekkor rögtön el is kezd tölteni, innentől nem kell tehát a töltőkábelt keresgélni.

Ez a jelenet persze nem csak tökéletesre csiszolt szoftveres hátteret, de kompatibilis hardvereket is megkíván, amiből már valószínűleg most is rengeteget találunk a Dell palettáján, mindössze új driverek kellenek ahhoz, hogy hiba nélkül működjenek együtt. A biztonság kedvéért azért a gyártó új eszközökkel is készült, amelyekkel tovább javítható a hibrid munkavégzés, bemutatták ugyanis a szintén még csak koncepció szintjén létező Concept Parit és Concept Stanzát.

Előbbi egy olyan, 1080p felbontású webkamera, ami Wi-Fi kapcsolaton keresztül kommunikál a monitor tetején (vagy dedikált állványon) elhelyezett, vezeték nélküli töltőként is funkcionáló dokkolójával, amelyből bármikor kivehetjük, és nem csak kézben tartva használhatjuk, de a beépített mágneseknek köszönhetően akár monitorunk közepére is felcuppanthatjuk, ezzel is javítva a rögzített kép látószögén, meetingek során természetesebbé téve azt.

Az említett második új eszköz egy kicsit leegyszerűsített, 11” képátlójú tablet, amit tartalomfogyasztás helyett inkább az egyszerű jegyzetelésre terveztek. A stylus-szal is működő érintőkijelzőn történő zavartalan körmölés érdekében az eszközben sem webkamera, sem hangszóró nem kapott helyet, valamint a tableten futó rendszert is úgy alakították ki, hogy a digitális jegyzetelésben, meg úgy általában véve az okos eszközök terén kevésbé jártas felhasználóknak se kelljen külön megtanulni az eszköz használatát, minden egyértelmű és szoftveresen elronthatatlan.


[+]

Hogy a fenti elképzelésekből mikor lesz valóság, azt a Dell nem kötötte a nyilvánosság orrára, ahogy az sem tiszta, hogy a szoftveres megoldásokat aranyáron kínált szolgáltatás formájában teszik elérhetővé, vagy az új Dell eszközök szerves részét fogják képezni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés