Energiatakarékos Athlon 64 - home made?

Meghajtó programok léteznek CPU-khoz is - igaz, nem annyira ismertek, mint például az alaplapi és a videokártya driverek. Az AMD processzorokhoz írt meghajtóprogramok például segíthetnek a PowerNow! technológián alapuló energiatakarékos üzemmód aktiválásában, miáltal a notebookokban meghosszabbíthatjuk az akkumulátorok üzemidejét, vagy csökkenthetjük a működési hőmérsékletet.

Hasonló driverek érhetők el a világhálón a Socket 754-es foglalatú Athlon 64-esekhez is. A meghajtó szoftver alacsony terhelés vagy üresjárat mellett 800 MHz-re veszi vissza a processzor órajelét. Ezáltal automatikusan - azzal párhuzamosan - lecsökken a CPU-mag hőmérséklete is. A processzorhűtő ventilátorának fordulatszáma szintén mérséklődik, feltéve, ha az alaplap támogatja ezt a funkciót. Így természetesen csökken a zajszint is.

Ahhoz azonban, hogy ezeket a funkciókat kihasználhassuk, egy Socket 754-es Athlon 64-es tulajdonosának kell lennünk. Ráadásul az OPN számnak AP-re vagy AO-ra kell végződnie. Az alaplap BIOS-ának ezen kívül támogatnia kell az úgynevezett Cool 'n' Quiet technológiát és ezt persze aktiválnunk is kell. Az energiatakarékos beállításoknál az "asztali rendszer" helyett a "minimális energiafogyasztást" kell bejelölnünk, így már el is értük az energiatakarékos optimalizációt.

Amennyiben az előzőekben említett összes előfeltétel adott, a driver letöltése máris indítható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés