AMD és NVIDIA: év végi hajrá a grafikus kártyák piacán

Évek óta nem látott a nagyérdemű ilyen megfeszített tempót a grafikus kártyák piacán. Az NVIDIA az elmúlt héten játszotta ki „Big Bang II” nevű ütőkártyáját,  így valamelyest javítottak a GeForce rendszerek nem túl fényes pozícióján. Azonban várható volt, hogy az AMD nem hagyja majd annyiban a zöldek taktikai megmozdulásait. A vörösök bejelentése értelmében december 10-én kerül kiadásra az év utolsó Catalyst meghajtója, amely engedélyezi a HD videók transzkódolását a Radeon HD 4000 szériás rendszerek alatt az ingyenes ATI Avivo Video Converter segítségével. Az ATI Stream alkalmazásával tehát  nem marad megválaszolatlanul a CUDA, emellett rövidesen elérhető lesz az OpenCL-re épülő ATI Stream SDK is. A szoftveres támogatás tekintetében az NV is jelentkezik a decemberi hónap elején egy meglepetéssel. Arról azonban mélyen hallgatnak, hogy ez mit fog tartalmazni. A feltételezések szerint a CUDA-hoz és a PhysX-hez lesz köze.

Fontos információ a leendő GeForce tulajoknak, hogy elkezdődött az 55 nm-en gyártott GT200 chipek szállítása, amelyek a jelenleg is piacon lévő GeForce GTX 260 és 280 szériás termékeken kapnak helyet. Az előbbi modellek órajelei nem változnak, így a teljesítmény azonos lesz a 65 nm-es termékekkel, de a fogyasztás az új chip alkalmazása mellett hozzávetőlegesen 20%-kal csökken majd. Az új grafikus processzorokból ebben az évben még kevés kerül a partnerekhez, így elvétve lehet csak találkozni velük, a kártyák dobozán sem lesz feltüntetve, hogy valójában melyik lapka lapul a nyomtatott áramkörön. Ezt a döntést feltételezhetően a régi modellek eladhatóságáért hozták meg a gyártók, mivel az alacsonyabb fogyasztás miatt valószínűleg mindenki az új termékeket vásárolná meg.


A Quadro FX 5800-as kártyán biztosan 55 nm-es GT200 chip van

A Radeon választéka már nem fog új versenyzővel bővülni, ellenben az AMD úgy döntött, árcsökkentéssel kedvez a rajongóknak, ebben a HD 4800 szériás termékek érintettek. Az e heti tesztünkben bemutatkozó Radeon HD 4830 ára kicsivel 100 euró alá lesz pozicionálva, így a "különösen ajánlott" minősítésünk még jobban felértékelődik. A HD 4850-es modell 125 euróért keres majd gazdát, míg a legerősebb, HD 4870 nevű változat új ára 180 euró körül alakul majd.

A zöldek az idén vélhetően már nem fogják követni az AMD új árszabását, mivel a GeForce GTX 200 szériás kártyák előállítási költségei túl magasak ilyen volumenű árcsökkentéshez. Fontos azonban megemlíteni, hogy a jövő év elejére tervezett árcsökkentések betartásához az NVIDIA megkérte partnereit, tervezzenek saját, olcsón gyártható nyomtatott áramkört a GT200 chipekhez.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés