Hirdetés

Kiderült mekkora lapkákat alkalmaz az AMD Genoa platformja

A Gigabyte-tól eltulajdonított dokumentumok számos korábbi adatot megerősítettek.

Még az idei év tavaszán írtunk arról, hogy szivárognak az adatok az AMD Genoa platformjáról, és a Gigabyte-tól nemrég ellopott dokumentumok publikálásával ezek gyakorlatilag megerősítést is nyertek, mivel a Yuko Yoshida néven tevékenykedő Twitter felhasználó elkezdte a fontosabb információt közkinccsé tenni. Persze nem írnánk le újra mindazt, amit már pár hónapja megtettünk, ezt az első linkre kattintva bárki olvashatja, viszont van pár új adat, amelyekre érdemes kitérni.

(forrás: Yuko Yoshida Twitter) [+]

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy az új, meglehetősen méretes, 6096 tűs Socket SP5-ös tokozásra egy IO hub, illetve 12 darab CPU chiplet kerül. Utóbbiak a TSMC 5 nm-es node-ján készülnek, míg az előbbi a 7 nm-es eljáráson. Nyílt titkokról van tehát szó, de a kiszivárgott dokumentumokban feltűnnek a lapkaméretek. Az új, Zen 4-es CPU chiplet 10,7 x 6,75 mm-es, azaz 72,225 mm²-es kiterjedéssel bír, míg az IO hub 24,79 x 16 mm-t, azaz 396,64 mm²-t foglal el a tokozás közepén.

A Zen 4-es CPU chiplet logikai felépítése a Zen 3-as társához viszonyítva nem változott, továbbra is nyolc processzormag van egy tömbbe rendezve, amelyek a közös L3 gyorsítótárra kapcsolódnak, utóbbi kapacitása egyelőre nem ismert, viszont kiderült, hogy egy Zen 4 mag két szálat lesz képes futtatni.

Az új EPYC platformot továbbra is kétutas kiépítésre optimalizálja az AMD, de ez aligha lehet meglepő, elvégre a piac 99%-a eleve egy- vagy kétutas rendszerben gondolkodik. Sőt, manapság lassan azok is váltanak, akik korábban négy- vagy nyolcutas konfigurációk felé nézelődtek, utóbbiak fenntartási költsége ugyanis aránytalanul magas, miközben már a modern kétutas rendszerek is elképesztően sok processzormagot adnak.


(forrás: Yuko Yoshida Twitter) [+]

Az első bekezdésben linkelt hírben említést tettünk még a TDP fogyasztási keret növekedéséről, és az új adatok alapján az AMD a maximális fogyasztási paramétereket is megnövelte. A Genoa platform egyes processzorai 1 ezredmásodpercre akár 700 wattig is felugorhatnak, de 10 ezredmásodperc erejéig már "csak" 440 watt a maximum. Ezek az adatok leginkább az alaplapgyártók számára fontosak, hogy megfelelően meg tudják tervezni a termék energiaellátását.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés