Hirdetés

AMD: készen a 90 nanométerre

Az AMD öt hét múlva kezdi meg a 90 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológia alkalmazását. Amint azt Robert J. Rivet, a vállalat pénzügyi vezérigazgatója tegnap egy elemzői konferencián kérdésekre válaszolva elmondta: április környékén kezdődik meg a nyolcadik generációs processzorokat tartalmazó első, sorozatban gyártott szilíciumszeletek megmunkálása, ami azt jelenti, hogy az első chipek júliusban gördülhetnek le a gyártósorokról.

Az új technológiával gyártott Athlon 64 processzorok magmérete 98 és 102 mm2 között lesz, közölte Rivet. Minthogy a 90 nanométeres Opteron chipek mérete – ahogy az már jó ideje ismert – 114 mm2, a 100 mm2 körüli magméret bizonyosan a csökkentett méretű, 512 KB másodlagos gyorsítótárral szerelt Athlon 64 lapkák jellemzője. A félvezetőgyártás aranyszabálya, hogy minél kisebb a chipek mérete, annál gazdaságosabban gyárthatóak, hiszen egy szilíciumszeletre így több chip "rajzolható". A szintén 90 nanométeres technológiával előállított Intel Prescott valamivel testesebb, 112 mm2, azonban az AMD riválisa nagyobb, 300 milliméter átmérőjű szilíciumszeletekkel dolgozik.

A pénzügyi vezető azt is elmondta, hogy az AMD processzorbevételeinek oroszlánrésze továbbra is a hetedik generációs Athlon XP chipek eladásából folyik be. Az AMD64 technológiával felszerelt processzorokból az első és második negyedévben körülbelül 1-1 millió darabot forgalmaz a vállalat, és az új lapkák csak a negyedik negyedévben előzik meg – eladott darabszám tekintetében – a korábbi generációt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés