Hirdetés

Piacon a butított Athlon 64

A Hewlett-Packard nemrég kezdte meg AMD platformra épülő új notebookjainak forgalmazását. A Compaq Presario r3000z és HP Pavilion vz5000z modellek különlegessége, hogy Athlon 64 és Athlon XP-M processzorokkal egyaránt felszerelhetők. Mindez azért izgalmas, mert az Athlon XP-M néven ismert chipek az AMD hetedik generációs architektúrájára épülnek, így más alaplapi infrastruktúrát igényelnek, mint a nyolcadik generációs Athlon 64 lapkák.

Amint Jo Albers, a processzorgyártó szóvivője a PC Worldnek elmondta: az új noteszekhez választható, 1,6 GHz-en futó Athlon XP-M 3000+ chipet kifejezetten a HP kérésére gyártották. A processzor a nyolcadik generációs architektúrára épül, így integrált memória- és HyperTransport-vezérlővel rendelkezik, de – minthogy letiltották benne a 64 bites képességeket – csak 32 bites végrehajtásra képes és 256 KB másodlagos gyorsítótárral rendelkezik. Az AMD azért sem jelentette be hivatalosan a terméket, mert az nem lesz széles körben hozzáférhető.

A butított Athlon 64-et azért kérte a HP, hogy a notebookok áttervezése nélkül tudjon olcsóbb modelleket is kínálni. Az egyedi megrendelésre gyártott Athlon XP-M 3000+ a második félévre tervezett, Dublin kódnevű mobil Athlon chipek előfutára, ám azok már egy újabb magra épülnek majd – közölte Albers.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés