Hirdetés

AMD kontra Intel: részesedések, átlagárak, stb.

A tavalyi év utolsó negyedévében az AMD 7.8, míg az Intel 34.0 millió processzort értékesített. A piaci részesedés 81% : 19% volt az Intel javára (a többi CPU gyártó nincs benne az összehasonlításban, itt tehát csak a két cég egymáshoz képest vett arányáról van szó... hozzá kell tennünk persze, hogy se a VIA, se a Transmeta nem értékesített komoly mennyiségű processzort az Intelhez és az AMD-hez képest).

A két cég ASP-je (Average Selling Price, azaz egy eladott processzor átlagára) 155 dollár kontra 90 dollár volt, természetesen az Intel javára.

Mi történt? 2001 végére az Intel durván 4 százalék részesedést szerzett vissza az AMD-től (eladott CPU-k), de azon az áron, hogy ASP-jük majdnem 25 százalékkal csökkent! Az árháború tehát áldozatokkal is járt az Intel részéről (bár forrásaik az AMD-hez képest kimeríthetetlenek). Az AMD az elvesztett 4 százalékot ASP emelkedéssel "kompenzálta": a második negyedévi 75, illetve a harmadik negyedévi 60 dolláros átlagárról 90 dollárra ugrottak.

Mit várhatunk? Nagyjából hasonló részesedés-megoszlást, kicsit kevesebb eladott processzort (csak a következő negyedévre, 2002 végére ugyanis mindkét cégnek komoly mennyiségi tervei vannak!), és megnövekedett ASP-t mindkét cég részéről. Tehát feltehetően nem lesznek olcsóbbak a procik az elkövetkezendő hónapokban...

Azóta történt

  • Intel: mégsem biztos, ami tuti?

    Az Intel egyelőre pletykának minősítette a hírt, miszerint támogatná asztali processzorainak notebookokba építését...

Előzmények

Hirdetés