Gondok a 0.13 mikronnal, AMD és Intel részről egyaránt!

Kezdjük az AMD-vel: noha a képviselőik hevesen tagadják, hogy bármi gond lenne, egyre több hír lát napvilágot az ellenkezőjéről. Márpedig nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél... arról nem is beszélve, hogy a Palomino (Athlon XP) mag bevezetésekor is jelentőset csúszott az AMD, pedig az közel sem volt olyan nehéz feladat, mint a 0.18 -> 0.13 mikronos váltás a gyártástechnológiában. Egyes források szerint az AMD-nek a debug fázisában akadtak gondjai. Ami azért kínos, mert a debug többnyire arra jó, hogy egy meglévő dologban megtalálható hibákat lokalizáljuk, és a következő lépcső a meglévő dolog patch-elése, netán újrafelépítése szokott lenni :(.

Ha a hír igaz, az AMD nem fogja tudni az első negyedévben tömegesen gyártani a 0.13 mikronos Athlon XP-ket (Thoroughbred mag). Ez egyébként a 2200+ -os, és gyorsabb modelleket jelenti.

Bármilyen hevesen tiltakozik, problémák az Intelnél is vannak. Sőt, régóta vannak, hiszen már tavaly nyáron "kiborult a bili", amikor kiderült, hogy az Intel partnere nem tudja szállítani a 193 nm-es scannereket, melyek a 0.13 mikronos Northwoodhoz (Pentium 4) kellettek volna. Ez egyébként azt eredményezte, hogy az Intel kénytelen volt visszaállni a 248 nm-es, régi eszközökre, ami lényegesen rosszabb minőségű szilíciumot eredményez... ha ez sem lenne elég, akkor még hozzátehetjük, hogy az előbb említett "baki" rossz hatással volt a processzor egészére is: a rézcsatlakozásokkal is valami gond volt, így az egész 0.13 mikronos technológia instabil lett (ezt némileg alátámasztja az a tény, hogy a Northwood tesztpéldányok 1.5 GHz környékén tanyáznak, ami finoman szólva is mulatságos egy olyan 0.13 mikronos procitól, melynek 0.18 mikronos megfelelője már most 2.0 GHz-en ketyeg...).

A Northwoodnak egyébként még idén kellett volna megjelennie, de ez nem történt meg. Helyette januárról beszél az Intel, de lássuk be, hogy kevés értelme lenne január elején piacra dobni egy új és drága terméket, amikor ha mindezt pár héttel előtte tesszük, még nem maradunk le a karácsonyi szezonról! Hogy tovább támadjuk az Intelt: személyesen beszéltünk az AMD egyik képviselőjével, aki azt nyilatkozta, hogy a Northwood procik tömeges rajtja inkább március-április felé esedékes, és nem is érti, hogy hogy hibázhat ekkorát az Intel.

Hogy egy kicsit az AMD-t is támadjuk: ugyanezen ember azt mondta, hogy náluk semmi gond. Végül pedig azt is fontos megemlíteni, hogy a két cég közül az Intel az, aki egy ideje már jópár 0.13 mikronos procit fel tud mutatni, ilyesmit az AMD-től exkluzív fotókat leszámítva még csak nem is láthattunk.

A lényeg: a régi, lassú időknek vége, iszonyatosan túlfűtött piaci verseny van, és egyik cég sem tudja tartani a tempót a terveivel és a szóvivőivel... ez akár normális is lehetne (az), ami nem normális, az a túlpörgetett fogyasztói piac. Szerintünk, legalábbis.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés