Hirdetés

Letilthatóvá tehetik a gyártók az AVX-et a Ryzen 7000-es CPU-knál

Az AMD alapértelmezetten megkövetel az összes támogatott utasításkészlet engedélyezését, de opcionálisan ezek letiltására is lehetőséget adnának.

Az előző hónap végén jelent meg tesztünk az AMD Ryzen 7000-es processzorsorozat két képviselőjéről, és ebben leírtuk, hogy a széria egyik fő jellemzője, hogy az AVX-512 utasításkészletet is támogatja, emellett nyilván elérhető a régebben bevezetett AVX2 és az AVX is.

Az AMD gyári szinten megköveteli az összes támogatott utasításkészlet engedélyezését, de az extrém tuning tekintetében, főleg az órajelre vonatkozó rekordok szintjén ez káros lehet, így a jövőben az alaplapgyártók kiadhatnak olyan BIOS-okat, amelyeken belül az AVX, az AVX2 és az AVX-512 opcionálisan letiltható. Az a felhasználó döntése lesz, hogy ezektől külön-külön szabadulna, vagy egyszerre mindtől, a vállalat csak a lehetőséget szeretné megadni a termék működésének meghatározására. Alapértelmezetten egyébként a gyártóknak továbbra is kötelező lesz mindent engedélyezni.

A limitet biztosító funkció tényleg csak extrém tuning során lehet hasznos, hiszen normál működés mellett a hardver elég jól kezeli az órajelet még az említett utasításkészletek elérhetősége mellett is, de biztos, hogy ezeket letiltva valamivel nagyobb maximális órajel préselhető majd ki a processzorokból.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés