Hirdetés

Alig van AVX-512-t támogató program, de most megértük, hogy csökkent a számuk

A LibreOffice táblázatkezelője épphogy csak megkapta az AVX utasításkészleteket, amik máris búcsúznak.

Nemrég jelent meg a LibreOffice 7.3-as verziója, amelynek az egyik csendben lezavart fejlesztése volt a Calc nevű táblázatkezelő egyes műveleteinek felkészítése az AVX és az AVX-512 utasításkészletekre. Korábban ezek maximum SSE2 optimalizálással futottak, ami egyébként számottevő gyorsulást jelentett az általános kódhoz viszonyítva, és az SSE2 elterjedtsége miatt lényegében minden picit is modernebb PC előnyt kovácsolt belőle.

Nem tartott azonban sokáig az öröm, ugyanis nemrég kiderült, hogy a beépített AVX és AVX-512 utasításkészletek támogatása hamarosan kikerül a programból, így ez a két újítás meglehetősen rövid életű volt. Az okokat Luboš Luňák azzal magyarázta, hogy az SSE2-höz viszonyítva az modernebb utasításkészletek a gyakorlatban alig jelentenek előnyt. Az általa használt Ryzen 5 2500U processzoron egy teljes cellaoszlop összeadása általános kóddal 4,6 ezredmásodperc alatt valósítható meg, amit az SSE2 kód 1,9 ezredmásodpercre gyorsít fel, viszont az AVX kóddal ez csupán 1,6 ezredmásodpercig javítható.

A szakember megfogalmazása alapján a fenti sebességelőny az SSE2 esetében talán megéri, mivel ez az utasításkészlet tényleg ott van minden modern processzorban, de az AVX és AVX-512 egyszerűen nem gyorsít annyit, hogy egyáltalán megérje erőforrást ölni az így megírt kódok karbantartásába.

Elméletben tehát hiába tűnt jó ötletnek az AVX és AVX-512 támogatásának hozzáadása a LibreOffice 7.3-hoz, az extra kódok karbantartásával járó potenciális problémák annyira jelentősek, hogy a gyakorlatban ezeket nincs értelme felvállalni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés