GCN architektúrára épül az új Radeon HD 7750 és 7770

A felsőkategóriás Radeon HD 7900-as modellek után az AMD bejelentette a HD 7700-as termékcsaládot is, mely két modellel indul a középkategóriában. A vörösök DirectX 11.1-es, GCN architektúrájáról már beszámoltunk egy korábbi cikkünkben, melynek keretén belül részletesen vizsgáltuk az új rendszer felépítését és szolgáltatásait. A legerősebb modellek nagyon jól teljesítenek, de sajnos nagyon drágák. Most azonban a „nép” pénztárcája kerül előtérbe, ami nagyon jó lépés, mivel nem sokan engedhetik meg maguknak a relatíve drága Radeon HD 7900-as termékeket.

A Cape Verde cGPU blokkdiagrammja
A Cape Verde cGPU blokkdiagrammja [+]

A Radeon HD 7700-as széria a 123 mm²-es mérettel megáldott, Cape Verde kódnévre keresztelt cGPU-ra épül, mely a TSMC 28 nm-es gyártósorain készül, és kicsivel több mint 1,5 milliárd tranzisztort tartalmaz. A chip összes eleme a Tahiti cGPU-ból származik, így az AMD csak a teljesítményhez nyúlt hozzá, ami nagyon jó hír, mivel így a funkcionalitás változatlan. A lapkába összesen 10 darab CU került, melyek három tömbbe lettek szervezve, emellett a rendszer két ACE és egy setup motort kapott összesen 16 blending és 64 Z mintavételező mellett. A ROP blokkok az L2 gyorsítótárra kapcsolódnak, melynek mérete 512 kB. A Control Hubra alapozó memóriavezérlő 128 bites memóriabuszára 1 GB-os GDDR5 szabványú fedélzeti memória kapcsolódhat, de a gyártók természetesen 2 GB VRAM-ot is felszerelhetnek a VGA-kra.

AMD Radeon HD 7750
AMD Radeon HD 7750 [+]

A 800 MHz-es magórajelen üzemelő Radeon HD 7750 esetében a lapka 8 aktív CU-val dolgozik, ami 512 shader részelemet és 32 darab Gather4-kompatibilis textúrázó csatornát eredményez. A Radeon HD 7770 már 10 CU-val rendelkezik, ennek megfelelően a 640 darab shader részelemhez 40 textúrázó csatorna tartozik, míg az órajel kereken 1 GHz-re nő. Az adatok alapján kiszámítható, hogy az előbbi modell 819 GFLOPS-os, az utóbbi pedig 1,28 TFLOPS-os számítási teljesítményre képes. A GDDR5 szabványra épülő memórialapkák mindkét termék esetében 4,5 GHz-es effektív memória-órajelen ketyegnek.

AMD Radeon HD 7770 GHz Edition
AMD Radeon HD 7770 GHz Edition [+]

Az AMD a Radeon HD 7770 esetében bevezeti a GHz Edition jelzőt, mely azt hivatott jelezni, hogy ez az első termék a világon, melynek grafikus processzora elérte az 1 GHz-es magórajelet – gyári tuning alkalmazása nélkül. A vállalat mostantól minden olyan Radeont GHz Edition jelöléssel lát el, mely a referenciaparamétereken belül 1 GHz-es, vagy nagyobb magórajellel rendelkezik.

Az új PCI Express 3.0-s csatolóba illeszthető termékek hátlapján egy dual-link DVI és egy 3 GHz-es HDMI 1.4a-s kimenet található, ám a DisplayPort 1.2 HBR2-es interfész esetében a két modell eltérő, mivel a Radeon HD 7750 egy normál méretű, míg a HD 7770 két mini verziójú aljzatot kapott. A termékek természetesen képesek a hatmonitoros Eyefinity konfigurációk meghajtására a DDM Audio használata mellett, mely minden kijelzőhöz külön nyolccsatornás hangfolyamot képes rendelni. A videók gyorsítását továbbra is az UVD 3.0-s motor látja el, mely a magas órajelen való működésnek köszönhetően a 4096x2160-as felbontású tartalmakkal is megbirkózik, emellett a H.264-es videók transzkódolását a VCE gyorsíthatja fel. A GCN architektúra új multimédiás utasításainak hála a nem kívánt kamerarángásokat redukáló Steady Video 2.0 eljárás is elérhető, de ez csak AMD processzor, vagy APU mellett aktiválható.

Az AMD a Cape Verde esetében a fogyasztást hangsúlyozta, mely valóban bámulatosan jó lett a hivatalos adatok alapján. Az új VGA támogatja a Cayman esetében bevezetett PowerTune technológiát, így a maximális energiaigényt a felhasználó a Catalyst Overdrive menüjében képes szabályozni pozitív, illetve negatív irányban. A Radeon HD 7750 és 7770 alapértelmezett beállítások mellett rendre 55 és 80 wattos limittel rendelkezik. Az előbbi termék esetében a 6 tűs PCI Express tápcsatlakozó hiányzik, így a fogyasztási limit maximum 75 watt lehet, ám az utóbbi kártyán már lesz extra tápcsatlakozó. A terheléstől mentes időszakokban az újdonságok visszafogják magukat, és a fogyasztás ilyenkor kicsivel 10 watt alá esik, míg a ZeroCore Power szolgáltatás aktiválódása mellett mindkét megoldás beéri 3 wattal.

A Cape Verde funkcionalitásban is teljesen a Tahiti kódnevű megoldást másolja, így támogatja a DirectX 11.1-es, az OpenGL 4.2-es és az OpenGL ES 2.0-s API-t, emellett kezeli a C++ AMP-t és az OpenCL 1.2-es felületet, valamint a Partially Resident Textures kiterjesztést. Az AMD Radeon HD 7750 109 dolláros, míg a HD 7770 GHz Edition 159 dolláros árcédulát kapott. Az utóbbi kártya átlagosan a Radeon HD 6850 teljesítményének a 90%-át teljesíti, ám ehhez az ajánlott fogyasztói ár nem idomul, de az új jövevény rengeteg extrát kínál, és ehhez képest jobb az energiaigénye, illetve jelentősen fejlettebb az energiagazdálkodása is. A kisebbik megoldást az AMD az NVIDIA GeForce GTX 550 Ti ellen szánja, melynél olcsóbb, kevesebbet fogyaszt és többet is tud az újdonság. A Cape Verde cGPU gyártásának felfuttatásával párhuzamosan a két generációt is átvészelő Juniper lapka természetesen nyugdíjba vonul, de a rá épülő termékek még pár hónapig biztosan elérhetők lesznek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés