Hirdetés

Sapphire HD 7750 ULTIMATE – néma teljesítmény

A passzív hűtésű videokártyák általában elég alacsony teljesítménnyel rendelkeznek, ezért leginkább csak HTPC-be szánt belépőszintű variánsokat szoktak készíteni a gyártók, ahol úgy sem a 3D-s számítási kapacitáson, hanem inkább a videós képességeken van a hangsúly. Persze a gyártók mindig feszegetik a passzivitás határát, néha azonban ezek olyan kereszthuzatot igényelnek, hogy az már inkább nevezhető aktív hűtésnek.


[+]

A Sapphire is erőszeretettel dob piacra méretes bordával ellátott, ventilátor nélküli videokártyákat ULTIMATE név alatt, most is ebbe a kategóriába mutatott be egy jövevényt, a HD 7750-at. Az AMD Radeon HD 7750 körülbelül a HD 6770 szintjén teljesít, tehát éppen némi megszorítással még játékra is alkalmas. A GCN architektúrára épülő GPU 512 darab shader részeleme 800 MHz-en jár, mellette 128 bites, 1 GB GDDR5 memória teljesít szolgálatot, mely 1125 MHz-en ketyeg (4,5 GHz-es effektív). Vagyis a referencia értékeket nem piszkálták, így maradt a maximum 55 wattos TDP is. Ennek passzív hűtése valóban nem elképzelhetetlen, de a biztonság kedvéért érdemes csak jól szellőző konfigurációba építeni.

Kimenetei között Dual link DVI, HDMI és DisplayPort is található, így az Eyefinity következtében akár négy monitor meghajtására is képes. A DirectX 11.1 szabványt is támogató videokártya leginkább olyan HTPC-kben tehet jó szolgálatot, ahol nem feltétlenül a legkisebb méretre törekednek, de fontos a csendes működés, és a nappaliban olykor egy kis játék is előfordulhat pihenés gyanánt. A Sapphire HD 7750 ULTIMATE pontos vételára még nem ismert, de remélhetőleg valamivel 100 dollár felett már elérhető lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés