A hónap végén befutnak a legkisebb Ryzenek is

Az AMD két Ryzen 3-as modellt fog kínálni, állítólag nagyon olcsón, de a pontos ár még nem tisztázott.

Az AMD kiegészítette a Ryzen termékcsalád eddigi hét tagját, így a 7-es és 5-ös modellek után a 3-as verziók is megérkeztek. Ezek is ugyanazt a Summit Ridge lapkát használják, de kevesebb mag van bennük aktiválva, és még az SMT képesség is le van tiltva, vagyis magonként csak egy szálat futtatnak.

Az alábbi táblázat részletezi a két új 3-as modellt:

AMD Summit Ridge - Ryzen 3 szériás processzorok
Típus Mag-/turbó órajel SMT
L2 cache
L3 cache Fogyasztás (TDP)
3 1300X (4 mag) 3,5/3,7 GHz
nincs 4 x 512 kB 8 MB 65 W
3 1200 (4 mag) 3,1/3,4 GHz nincs 4 x 512 kB 8 MB 65 W

Az elérhető funkciók tekintetében a 3-as sorozat nem különbözik a nagyobb testvérektől, vagyis ugyanúgy van ECC támogatás, a kétcsatornás memóriavezérlő maximum 2667 MHz-es DDR4 memóriákat kezel, illetve az aktív PCI Express 3.0-s vezérlők száma is 16 marad.

A termékek július 27-én kerülnek forgalomba, és a meglévő Socket AM4-es alaplapokba valók, de szokás szerint a BIOS frissítésére szükség lehet. Erre vonatkozóan az alaplapgyártók hamarosan elvégzik a szükséges módosításokat, így rövidesen elérhetővé teszik a Ryzen 3-at támogató BIOS-okat. Az újdonságok elsődlegesen a kétmagos Core i3-ak ellen fognak versenyezni, és az előzetes adatok szerint ezeknél lényegesen gyorsabbak, de két extra maggal ez aligha számít meglepetésnek. Az viszont már igen, hogy bár a végleges ár még nincs eldöntve, az AMD szeretne a korábbinál lényegesen nagyobb nyomást helyezni az Intelre, így a legolcsóbb Core i3 köré próbálnak árazni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés