AMD: végleg beolvadt az ATI

Az AMD bejelentette, hogy az ATI nem képez többé külön csoportot a cégen belül, így a grafikus processzorokkal kapcsolatos fejlesztéseket az egységes termékfejlesztési részleg veszi át. Az ATI Technologies a 2006-os felvásárlás óta külön szekcióként üzemelt az AMD-n belül, így önállóan végezték a fejlesztéseket és a marketingfeladatokat. A jövőbeli projektekhez azonban ez az állapot nem tartható fenn, hiszen 2011-ben érkeznek az első APU (Accelarated Processing Unit) lapkák, amelyek a processzormagok mellett a grafikus magot is tartalmazzák. Az ATI természetesen jó szolgálatot tett az elmúlt évek során, hiszen a mérnökök olyan grafikus architektúrát tettek le az asztalra, amely megreformált felépítésével egészen elképesztő teljesítményre képes még viszonylag alacsony tranzisztorszám mellett is.


Közös a jövő

Az AMD átszervezésének következtében az ATG (Advanced Technology Group) részlege felel majd a technológiák fejlesztéséért, beleértve a gyártástechnológiai megoldásokat is. Ezenkívül a processzortechnológiák jövője mellett a grafikus irányvonalakat is az ATG fogja vizsgálni. Az ATI többi területe beolvad a termékfejlesztési részlegbe, mely a következő generációs lapkák fejlesztését, majd gyártását felügyeli. Természetesen a marketingért felelős részleg is változik, így a prezentációkban és a sajtóanyagokban az AMD platform szintű előnyeire koncentrálnak majd.


Ruby biztosan marad

Az átszervezés a megfelelő időpontban zajlik, hiszen az ATI részleg mára elég komoly előnyt szerzett az NVIDIA termékeihez viszonyítva, és az új generációs Radeon grafikus processzor fejlesztése is célegyenesben van. A termékfejlesztési osztály jelenleg minden bizonnyal a Bulldozer kódnevű processzorarchitektúrára koncentrál, mely leghamarabb 2010 végén jelenhet meg a piacon. A grafikus processzorokat várhatóan még jó ideig az R600 architektúra alapjaira építik. Magáról az ATI márkajelzésről nincs hivatalos álláspont, de elképzelhető, hogy az új termékek beköszöntével megszűnik a nagy múltú név használata.

Kiegészítés: A hír megjelenését követően az AMD tájékoztatott minket, hogy az ATI márkajelzés megmarad a grafikus kártyák esetében, a termék hivatalos megnevezésénél azonban az AMD jelölés lesz használva.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés