Új platformok memóriatámogatásáról árulkodik az Apacer

A frissen említett fejlesztések mindegyike DDR5-ös memóriaszabványt kezel.

Friss részletek szivárogtak ki az érkező, de még fejlesztés alatt álló platformok memóriatámogatásáról. Az adatokat a jellemzően jól értesült momomo_us szállította a Twitteren, és konkrétan az Apacer nevű gyártó diájáról van szó.

A képen szereplő táblázat sok tekintetben nem kínál új információt, hiszen a különböző piacokra szánt Intel Alder Lake és AMD Rembrandt lapkák képességei eleve ismertek, illetve hasonló a helyzet az Intel Sapphire Rapids-SP, valamint az AMD Genoa platformok kapcsán is, amelyek ugyan még nem jelentek meg, de régóta tudni, hogy DDR5 szabványt fognak támogatni, méghozzá 5,2 GHz-es effektív órajel kezelése mellett.


(forrás: momomo_us Twitter) [+]

Az AMD beágyazott piacra szánt V3000 szériájának esetében sem meglepő az effektív 4,8 GHz-es, ECC-t is támogató DDR5-ös modulok kezelése, hiszen az említett sorozat ugyanazt a Rembrandt SoC APU-t használja, amely az év első negyedévében megjelent a mobil piacon. A Ryzen 7000 termékcsalád alapjának szánt, Raphael kódnevű fejlesztés ellenben valóban friss infó, mert bár annak DDR5 támogatása eddig ismert volt, de az 5,2 GHz-es maximális effektív órajel nem.

Az elmúlt időszak pletykáival egybevág az is, hogy az AMD megoldásainál nincs feltüntetve a DDR4 szabvány, ugyanis a híresztelések szerint egyetlen olyan gyártó sem lesz, aki ehhez megfelelő csatolókat biztosít az adott alaplapon.

Lazán kapcsolódik még a történethez, hogy a vörösek kidolgoztak egy új profilrendszert, így a JEDEC profilok mellett a memóriagyártók úgynevezett EXPO profilokat szintúgy alkalmazhatnak, amelyeket a Ryzen 7000 sorozat fejlesztései természetesen képesek lesznek használni. Ez nagyon hasonló az Intel-féle, de amúgy az AMD által ugyanúgy használt XMP rendszerhez, viszont az EXPO dedikáltan az utóbbi platformjaihoz lesz kötve.

Előzmények

Hirdetés