Az energiahatékonyság csúcsát képviseli az ARM Cortex-M0+

Az ARM bejelentette, hogy elkészült a Cortex-M0+ jelzésű processzormag, melyet a beágyazott rendszerek igényeinek megfelelően fejlesztett a cég. Az új dizájnról a vállalat elmondta, hogy az energiahatékonyság csúcsát képviseli, ugyanis 90 nm-es LP node-on MHz-enként 11,21 mikrowattot fogyaszt. Ez az érték elképesztően jónak számít, így a 32 bites Cortex-M0+ ideális fejlesztési lehetőség lehet a mai 8 és 16 bites processzorokról.

Az ARM újdonsága ugyanazt az 52 utasítást támogatja, amit a Cortex-M0, így a Thumb utasításkészletet használja a Thumb-2 kiterjesztéssel. Ezzel az ARM Cortex-M0+ minden olyan kódot képes futtatni, amit a Cortex-M szériás termékekre írtak, ideértve a korábbi Cortex-M3 és Cortex-M4-es fejlesztéseket is, melyek többet fogyasztanak, mint az új megoldás, de gyorsabbak is. Ettől függetlenül, ha a sebesség másodlagos szempont a megcélzott szegmensben, akkor a Cortex-M0+ a legjobb megoldás lehet az energiahatékony munkavégzés szempontjából.

Az ARM az újdonságot a Keil Microcontroller Development Kittel támogatja, emellett elérhető lesz hozzá számos harmadik féltől származó csomag is, mint a CodeSourcery, a Code Red, az Express Logic, az IAR Systems, a Mentor Graphics, a Micruim és a SEGGER. A Cortex-M0+ licencelői között szerepel a Freescale és az NXP Semiconductor, ám a többi partnerről még nem nyilatkozhatott az ARM.

A Cortex-M0+ a 90 nm-es LP implementáció mellett rendelkezik 180 nm-es ULL és 40 nm-es G dizájnnal is. Utóbbi esetben kevesebb, mint 3 mikrowatt/MHz-cel kell számolni, emellett a processzormag területe 0,01 mm²-nél is kisebb.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Előzmények

Hirdetés