Órajelcsúcsot ért el az ARM a GlobalFoundries gyártástechnológiáján

Az ARM a TSMC mellett a GlobalFoundries gyártósoraira is optimalizálja a fejlesztéseit, és időnként előállnak egy közös sajtóközleménnyel, melyben az elért eredményeket fedik fel a világ előtt. Az arab tulajdonban lévő bérgyártó 2012-ben fogja megkezdeni a 28 nm-es lapkák tömeggyártását, melyen belül a partnerek több eljárás közül választhatnak. Az ARM és a GlobalFoundries a 28 nm-es HPP (High Performance Plus) node-ra készített egy tesztlapkát, mely két darab Cortex-A9-es processzormagot tartalmaz.

Az elmúlt évben a GlobalFoundries azt jósolta, hogy az ARM technológiája a 28 nm-es gyártósorokon elérheti a 2,5 GHz-et is. Ezt sokan nem vették komolyan, mivel ilyen magas órajelet Cortex-A9-es processzormagokat alkalmazva még sosem sikerült elérni, de az új bejelentés értelmében a GlobalFoundries megoldotta a feladatot, és az elkészített tesztchip 0,85 V-os feszültségen üzemelve képes 2,5 GHz-en ketyegni. Természetesen a magasabb órajel általánosan magasabb fogyasztást is von maga után, de 2012 végén számolni lehet a Windows 8 megjelenésével, és számos ARM architektúrára alapozó vállalat tervezhet belépőt a notebookpiacra. A GlobalFoundries 28 nm-es HPP gyártástechnológiája a következő esztendő harmadik negyedévében lesz elérhető, így az év végére épülhetnek rá nagyobb teljesítményű SoC megoldások.

A GlobalFoundries azt is bejelentette, hogy elkészült egy 20 nm-es lapka prototípusa is ARM Cortex-A9-es processzormagokra építve. Természetesen jelenleg még csak tape-out fázisról van szó, de idővel az első működő termék is előkerül. A jelenlegi minta elsősorban arra szolgál, hogy a GlobalFoundries tökéletesítse a gyártástechnológiát, továbbá az ARM is megfelelő tapasztalatot szerezhet az eljárást illetően.

A TSMC nagyjából két hónappal korábban jelentett be hasonló hírt, ám a tajvani bérgyártónál a prototípus dizájnja Cortex-A15-ös MPCore architektúrára épült.

A fentebb említett bérgyártók a tömeggyártás beindítását 2013 végére tervezik az első 20 nm-es node-okon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés