Az ASRock Intel Atom D2700 és D2500 lapkával szereli új Mini-ITX-es alaplapjait

Az új Intel Atom platform, azaz a Cedar Trail elég döcögős rajtot produkál, amit főleg az integrált PowerVR SGX 545 IGP driverproblémái okoznak, hiszen a hardver már egy ideje kész van, mindenki csak arra vár, hogy az Imagination Technologies végre összerakjon egy olyan drivert, ami megszerzi a Microsoft WHQL aláírását. Ettől függetlenül azért szivárognak a platformra épülő termékek, legutóbb az ASRock mutatott be három Mini-ITX-es alaplapot Atom D2500 ás D2700 központi egységekkel szerelve.

A három új alaplap passzív hűtést kapott, azon belül is egy méretes, ágas-bogas bordát a CPU és egy aprót az NM10 lapkakészlet. Szintén közös vonás a két SO-DIMM memória csatoló, de érdemes szem előtt tartani, hogy az új Atomok egyetlen memória csatornája mindössze 4 GB RAM-ot képes kezelni, ettől függetlenül egy későbbi bővítés során jól jöhet a plusz lehetőség.


ASRock AD2500B-ITX [+]

A tudásban legszerényebb variáns az AD2500B-ITX lesz, mely az 1,86 GHz-es órajelen üzemelő Atom D2500-zal dolgozik. Emellett az alaplap két 3 Gbps-os SATA portot, egy PCI sínt és négy USB 2.0-s aljzatot kapott. Mindazonáltal az IO panel kisebb időutazásra invitálja a felhasználókat, ugyanis az analóg D-Sub monitorcsatlakozó mellett 2 darab PS/2, egy soros és egy párhuzamos port található, de a 10/100-as Ethernet és a három kivezetéssel rendelkező 5.1-es hangkártya sem a legmodernebb. Összességében nehéz meghatározni a célközönséget, főleg úgy, hogy ennek a terméknek még egy Blu-ray film is akadályt jelent technikailag, bár az analóg kimenettel ez úgy sem opció.


ASRock AD2700B-ITX [+]

Egy szinttel feljebb az AD2700B-ITX helyezkedik el, melyre már Atom D2700 került. Első pillantásra nem sok minden különbség fedezhető fel az előző modellhez képest, pedig fontos fejlődés a Gigabit Ethernet és 2 darab USB 3.0-s csatlakozó, így ha jó áron érkezik, akkor egyszerűbb otthoni szerverként jó szolgálatot tehet.


ASRock AD2700-ITX [+]

A triumvirátus harmadik tagja, az AD2700-ITX mind közül a legpotensebb, bár az eddig megismert két terméket nem nehéz felülmúlni. A kép nagyon hasonló, a szolgáltatások terén viszont alapos különbségek tapasztalhatók. Az erősebb Atom D2700-as processzor itt is adott, azonban a hátlap mindjárt barátságosabb képet fest. Az egyik PS/2 portot 2 drab USB 2.0 kapu váltotta fel, a soros és párhuzamos portok helyett DVI és HDMI kimenetet láthatunk (az előbb említett régebbi kimenetek természetesen alaplapi kivezetések formájában itt is előcsalogathatók) és a hangkártya is fejlődött. Ezúttal 7.1 csatornás az egység, és optikai SPDIF aljzattal is rendelkezik. Szerencsére a termék egyidejűleg két monitor meghajtására is képes.

Az alaplapok vételára egyelőre ismeretlen, de hamarosan ez is kiderül. Valószínűleg nem lesznek túl drága megoldások, hiszen technikailag sem beszélhetünk komoly termékekről.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés