Hivatalosan is elrajtolt a mobil Cedar Trail platform

Az Intel végre hivatalosan is bejelentette a mobil Cedar Trail platform startját, mely ugyan csendesre sikerült, de legalább megtörtént. Az újdonság asztali változata még szeptember végén rajtolt el, ám lényegében csak papíron létezik a termék, sőt, konkrétan hivatalos teszt sem született róla. Az okokat régóta lehet tudni, ugyanis a grafikus magot fejlesztő Imagination Technologies képtelen összerakni egy olyan grafikus drivert a rendszerhez, melyet a Microsoft hitelesít, így a mobil termékskálának a startja sem véletlenül csúszott az év utolsó napjaira. Ennek megfelelően gyülekeznek is a viharfelhők az új Atom felett, és sajnos még ma sem érhető el WHQL driver a termékhez, de ez már csak napok kérdése, vagyis hamarosan megtörik a jég.

Az új Atom szempontjából a grafikus driver azért kap ilyen nagy szerepet, mert a hardver alapvetően sokat tud, de ezt a tudást a szoftveres oldalon is támogatni kell, és ez jelenleg nem megoldott. A nyolc darab USSE (Universal Scalable Shader Engine) feldolgozóra épülő PowerVR SGX 545-ös IGP technikailag támogatja a DirectX 10.1-et, de ebből a driver oldalán csak DirectX 9.0c lesz, ami a webes szempontok alapján baj. Itt a Cedar Trail platform technikailag visszalépésnek minősül az elődhöz viszonyítva, hiszen Pine Trail platform képes volt Direct2D és DirectWrite támogatására, ám a Cedar Trailnek ez jelenleg komoly akadály. Egy későbbi driverben persze elkészülhet a DirectX 10-es meghajtó, legalább olyan szinten, hogy a Direct2D és a DirectWrite gyorsítása lehetséges legyen, de erre egyelőre nincs semmilyen ígéret. Az Adobe Flash 11 esetében a hardveres gyorsítás szintén hiányzik. Ennek a hardver szempontjából természetesen nincs akadálya, de a szoftveres oldalon hiányzik a támogatás. A félreértések elkerülése végett megemlítjük, hogy a Flash 10.2 működik, szóval a webes videók gyorsítása megoldott. Az Imagination Technologies egyébként egyelőre csak a Windows 7 operációs rendszer 32 bites verziójához készít drivert.

Működni fog viszont az Intel Wireless Display és Wireless Music technológia, előbbi segítségével vezeték nélkül lehet képet továbbítani az erre felkészített kijelzőkre, míg utóbbi a hangokat továbbítja a megfelelő hangszórókra. A multimédiás képességek tekintetében is javul a rendszer, hiszen az IGP-knek nem lesz gondja a Full HD felbontású, H.264-es és VC-1-es kódolású videókkal. Az előző generációs Atom már 15 Mbps-os bitrátájú tartalomnál is megadta magát, ám a Cedar Trailnek a 20 Mbps sem jelent akadályt. Ebből a szempontból a GMA 3600-as és 3650-es IGP között különbség lesz. Mindkét rendszer ugyanarra a hardverre épül, de az előbbi 400, míg az utóbbi 640 MHz-en ketyeg. Természetesen a nagyobb órajelű verzió magasabb bitrátájú tartalommal is elbánik. Ezen a ponton az Intel kiemeli, hogy a Blu-ray filmek akadástól mentes lejátszását csak a GMA 3650 képes megoldani, így az alacsonyabb órajelen üzemelő GMA 3600-on ez a szolgáltatás nem lesz élvezhető.


[+]

A Cedar Trail platform lényegi fejlesztése a 32 nm-es gyártástechnológiával készülő Cedarview kódnevű lapka, mely mindössze 56 mm²-es kiterjedésű. A processzormag az újnak mondható Saltwell architektúrára épül, mely sajnos nem vezet be radikális újításokat a Bonnell magokhoz képest, de magasabb órajelen képes üzemelni. A rendszer természetesen alkalmazza a Hyper-Threading technológiát, valamint 512 kB-os másodlagos gyorsítótárat használnak a processzormagok. A memóriavezérlő maradt egycsatornás, ami várható volt, és a DDR3 szabványú memóriákat támogatja. A vezérlőhíd szerepét a Pine Trail platformból ismert NM10 Express lapka tölti be, mely továbbra is az I/O kommunikáció feladatát látja el. A rendszer felépítése nem változott, azaz tartalmazza a HD hangkodeket, továbbá négy darab PCI Express 1.1-es csatornáról, valamint a 3 Gbps-os SATA, illetve a 2.0-s USB portokról gondoskodik. Ehhez a lapkához köthetők az opcionálisan alkalmazható chipek, melyek segítségével a platform felruházható a vezetékes és a vezeték nélküli hálózatok támogatásával is, vagy esetlegesen egy dedikált grafikus processzorral. A Cedar Trail esetében extra szolgáltatás lesz még a Smart Connect Technology, ami alvó módban automatikusan felébreszti a gépet, és ellenőrzi a szoftverhez elérhető frissítéseket, vagy a beérkezett üzeneteket, emellett megoldható lesz a Rapid Start eljárás támogatása is, ami a hibernálás gyorsaságáért felel, és az SSD-vel rendelkező termékek akár pár másodperc alatt használatba vehetők.

A mobil megoldások esetében egyelőre két Atom érkezik, melyek az N2600 és N2800 jelzést viselik. Mindkét újdonság kétmagos modell, és rendre 3,5 és 6,5 wattos TDP fogyasztási osztályba tartoznak, de az előbbinél az órajel 1,6 GHz, míg az utóbbinál 1,86 GHz lesz. Az IGP esetében is kevert a helyzet. A kisebbik Atom a GMA 3600-as verziót kapja, mely 400 MHz-es magórajelen üzemel, míg a nagyobbik megoldás már a 640 MHz-en ketyegő GMA 3650-re épít. Mindkét termékhez DDR3 memóriát lehet társítani, de az Atom N2600 maximum 800, míg az N2800 legfeljebb 1066 MHz-es effektív órajelű modulokat támogat. A processzormagok energiagazdálkodásánál az úgynevezett C6-os szint is elérhető, ami elég jó, ám a grafikus mag sosem kapcsol le, sőt még csak az órajele sem csökken, vagyis az IGP semmilyen energiatakarékossági szolgáltatást nem alkalmaz. Ez alapvetően nem égető probléma, ugyanis a PowerVR SGX 545 egy mobil megoldás, vagyis eleve keveset fogyaszt.

Az Intel szerint a processzormagok átlagosan gyorsabbak lesznek az elődhöz viszonyítva, ami főleg a magasabb órajelnek lesz köszönhető, míg a GMA 3600-as sorozat legalább kétszer gyorsabb a GMA 3150-nél a 3DMark 06 alatt. Ez a gyorsulás a konkurens Brazos platform IGP-jéhez viszonyítva nagyon kevés, de elsősorban nem a 3DMark számít, hanem a valós játékok, amelyek esetében egyelőre nincs adat az előrelépés mértékéről. A legjobb lesz megvárni a független teszteket az értékeléssel, hiszen azok direkt összehasonlítást mutatnak majd a termékekről.


[+]

Az új Atom tokozása kompatibilis az előző generációval, így a gyártóknak nagyon egyszerű lesz az áttérés. Az információink szerint az ASUS, az Acer, a HP, a Lenovo, a Samsung és a Toshiba készül majd Cedar Trail platformra épülő netbookokkal. A termékek egy része valószínűleg be lesz mutatva a januári CES-en, míg a startra a következő év elején lehet számítani. Az Intel az árazást nagyon lehúzza, így az új netbookok már 199 dollárért is megvásárolhatók lesznek, míg a 399 dolláros kategóriába a vállalat egy újszerű dizájnt is tervez, ami a tablet és a netbook keverékének tűnik, hiszen a termékek kijelzője érintésre érzékeny lesz. Ez azonban még nincs kész, így alapvetően az év második felében lehet erről a dizájnról lényegi értelemben beszélni. Itt valószínűleg az Intel számol az Android 4.0 x86-os portjával, melyre az Imagination Technologies régóta kínál drivereket a PowerVR IGP-khez, illetve a Windows 8 is opciós lehetőség.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés