A gyártók nyomására új egymagos Atom érkezik?

A mobil piacra szánt Cedar Trail platform forgalmazását még nem kezdte meg az Intel, de már minden információt lehet tudni az érkező Atom N2600 és N2800 jelzésű termékekről. A termékskála azonban bővülhet, ugyanis az új adatok szerint a gyártók igényt tartanának egy olcsóbb egymagos lapkára is, melyet a Santa Clara-i óriáscég nem tervezett, de nem egyszer láttunk már arra példát, hogy a partnerek akarata megszült egy terméket.

A külföldi beszámolók szerint a Samsung egy 10 hüvelykes N102S jelzésű netbookkal készül a következő esztendőre, mely az Intel Cedar Trail platformjára épül, és az eddig ismeretlen Atom N2100-as lapkát használja. Sajnos erről a fejlesztésről sokat nem lehet tudni, de a hírek szerint csak egy processzormagot használ, így nem lehet valami gyors. Persze nyilvánvaló, hogy a gyártók szeretnének extrém olcsó netbookokat, és az előbbi termék a 280 eurós várható árazásával ide tartozik, de az új Atom eleve komoly problémákkal küzd, így nem biztos, hogy a lapka további butításán kellene munkálkodni. Mindenesetre úgy néz ki, hogy az Intel partner ebben, így ha a gyártók a tervezett modelleknél gyengébb Atomot is akarnak, akkor annak nincs akadálya.

Samsung N102S Atom N2100-as processzorral
Samsung N102S Atom N2100-as processzorral

Az Atom N2100-at valószínűleg nem csak a Samsung kérte, hiszen egy vállalat igénye nem sokat jelent az Intel számára a notebookok piacán, ennek megfelelően az valószínűsíthető, hogy több partner igényét mérlegelte a Santa Clara-i óriáscég. A logikát valójában nem nagyon értjük, hiszen az új Cedar Trail platform több szempont szerint az előző generációs Pine Trail technikai képességeit sem hozza. Noha a hardveres alapokkal nincs túl nagy baj, de a grafikus driver a funkciókat nagyon lekorlátozza. Éppen ezért egy mag mellett a rendszer semmivel sem lesz vonzóbb alternatíva, de a gyártók biztos jobban látják, hogy mire van igény.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés