Bejelentette az AREZ márkanevet az ASUS

Az új jelzés a ROG Radeonos megfelelője lesz, más viszont nem változik.

Az ASUS a mai napon hivatalosan is bejelentette az AREZ márkanevet, amely kapcsolódik a HardOCP által kirobbantott botrányhoz. Mint ismeretes az említett weboldal vezető szerkesztője leírta, hogy az NVIDIA zsarolással próbál piaci előnyt szerezni. Az így kialakult GPP, azaz GeForce Partner Program célja, hogy a játékosoknak szóló márkaneveket a GeForce-ok kisajátítsák, és az aktuális adatok szerint az ASUS, a Gigabyte és az MSI már része ennek a kezdeményezésnek. A HardOCP friss információi szerint azonban a HP és a Dell ellenáll, illetve a Lenovo sem adta még be a derekát, aminek köze lehet ahhoz, hogy a GPP – a HardOCP adatai alapján – valószínűleg illegális. A versenyhatóságokhoz ráadásul érkeztek bejelentések, így a felügyelő szervek már figyelik a helyzetet, és az utóbbi időben keményen büntették a szabad versenyt korlátozó kezdeményezéseket, vagyis nagyon nehéz döntés előtt állnak a gyártók, amikor a GeForce Partner Programot mérlegelik. Emellett a Reddit néven ismert közösségi oldalon már bojkottot is hirdettek a felhasználók a GPP-t igénybe vevő cégekkel szemben.

Az ASUS azonban kockáztat és belemennek a játszmába, amelynek keretében az AMD Radeon grafikus kártyák, illetve az említett termékekkel szerelt gépek mostantól nem kaphatják meg a ROG márkanevet, ezt pedig felváltja az AREZ. Effektíve minden más megmarad, a gyártás nem módosul, a szolgáltatások ugyanazok, a doboz tartalma sem változik, ahogy a hűtő sem, csak ahol eddig ROG jel volt, oda lényegében az AREZ kerül, illetve ha az adott VGA nem tartozott a ROG sorozatba, akkor szimplán csak ott lesz egy AREZ jelzés. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor az ASUS lecserél pár matricát.

Az új AREZ és a régi ROG sorozatú Radeon RX Vega 64. A dobozon látható az ASUS márkajelzése és a ROG jelzés lecserélése, amely a ventilátorokon is visszaköszön. Az új AREZ és a régi ROG sorozatú Radeon RX Vega 64. A dobozon látható az ASUS márkajelzése és a ROG jelzés lecserélése, amely a ventilátorokon is visszaköszön.
Az új AREZ és a régi ROG sorozatú Radeon RX Vega 64. A dobozon látható az ASUS márkajelzése, és a ROG jelzés lecserélése, amely a ventilátorokon is visszaköszön. [+]

A vállalat megőrzi a márkanéven belüli sorozatokat, így az AREZ sorozat részeként megmarad a Strix, a Pheonix, a Dual és az Expedition jelzés, amelyek a célpiac alapján kategorizálják a VGA-kat. Emellett maga a hivatalos ASUS márkajelzés sem kerül le dobozról.

Ha pusztán a hardvereket nézzük, akkor tehát nem történik semmi változás, és ez ki is van hangsúlyozva. Az más kérdés, hogy a háttérben milyen üzleti döntések alapján születtek meg a fentiek, és azt sem lehet tudni, hogy ezeket kivizsgálva a versenyhatóságok idővel mire jutnak majd.

A váltás egyébként nem egy ördögtől való gondolat. Bár a jogi tényezők mindenképpen a szerződésektől függnek, amelyeket felügyelő szervek majd átvizsgálnak, de ha az ASUS nézőpontjából vizsgáljuk a helyzetet, akkor önmagában nem hátrányos szétválasztani az AMD és az NVIDIA termékskáláját. Ezek ugyanis a különböző szabványok tekintetében egyre inkább különböznek egymástól. Amíg a GeForce-ok például csak a G-Sync technológiát támogatják, addig a Radeonokra vonatkozóan be van jelentve a HDMI VRR kezelése, illetve a VESA Adaptive-Sync szabványa már működik a FreeSync technológián keresztül. Az ASUS számára mindenképpen könnyebb úgy kategorizálni a hardvereit, ha szétválasztják már a márkanév szintjén az eltérő technológiák támogatását. Ugyanis a G-Sync eljárást az AMD valószínűleg nem fogja kezelni, és jelenleg az NVIDIA sem mutat különösebb érdeklődést a HDMI, illetve a VESA szabványa iránt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés