ASUS blog: hangsúly az OLED-en

A ProArt termékcsaládban most már nemcsak a notebookok, de a monitorok is OLED-re váltanak.

Nemrég számoltunk be az ASUS új, elsősorban kreatív vásárlókat és célokat szolgáló noteszgépeiről, melyek egyik fontos tulajdonsága, hogy mindegyik OLED panelt kapott kijelzőként. Nyilván ennek oka a technológia kínálta hatalmas színtér, a remek kontraszt és a nagy fénysűrűség – éppen ezért nem csak a notebookoknál, hanem értelemszerűen a monitoroknál is van értelme az OLED panelnek, így ilyen termékekből is jócskán kapunk a következő hónapokban.

ZenScreen MQ13AH - a világ első hordozható 13"-es OLED monitora
ZenScreen MQ13AH - a világ első hordozható 13"-es OLED monitora [+]

A listát kezdjük is egy érdekességgel, a ZenScreen OLED MQ13AH-val, mely a világ első hordozható 13,3 hüvelykes OLED kijelzője. A ZenScreenek elsősorban notebookok mellé ajánlottak, és számos, a hordozhatóságot javító szolgáltatást kaptak. Így például az MQ13AH közelségérzékelővel rendelkezik, melynek segítségével automatikusan csökkenti a fényerőt, amikor nincs használatban.

Csatlakozóból egy mini HDMI és három Type-C konnektor került rá, ezek közül kettő DP Alt, a harmadik USB-PD funkciót kapott még. A készülék panelje Full HD felbontást, 100%-os DCI-P3 színteret és 2 alatti delta E-t kínál. Ha a 13,3” nem elég, van egy nagyobb testvér is, a 15,6”-es MQ16AH, hasonló paraméterekkel. Mindkét készülék origamiszerű fedéllel rendelkezik, mely támasztékká alakítható. A két hordozható monitor novembertől lesz elérhető.

ProArt PA147CDV - hordozható szélesvásznú kijelző, kalibrált panellel és ASUS Dial tárcsával
ProArt PA147CDV - hordozható szélesvásznú kijelző, kalibrált panellel és ASUS Dial tárcsával [+]

Még mindig a hordozható monitoroknál maradva, a kreatív szakembereket célozza a 14”-es ProArt PA147CDV, mely egy 1920x550 pixeles IPS panelt használ – a felbontásból is látható, hogy a képarány 32:9-es. Extra a tíz ujjas érintőpanel, illetve az MPP 2.0 támogatás, valamint a Calman kalibrációnak is köszönhető 2 alatti delta E érték. A színteret illetően a Rec. 709 100%-os lefedettségét ígéri a gyártó, és ahogy a ProArt családba tartozó új termékeknél, itt is feltűnik a színen az ASUS Dial, melyről a notebookok kapcsán már írtunk. Ez a készülék ez év végén, decemberben jelenik majd meg a boltokban.

ProArt PA32UCR - Mini LED, 4K, DisplayHDR 1000, DeltaE<1...
ProArt PA32UCR - Mini LED, 4K, DisplayHDR 1000, delta E < 1... [+]

Lilliputból Brobdingnagba utazva első állomásunk a 32"-es ProArt PA32UCR, mely egy Mini LED háttérvilágítású LCD monitor 576 zónával, VESA DisplayHDR 1000 szabványnak megfelelő képességekkel. A kvantumpont technológiát használó, 10 bites színmélységgel, 99%-os AdobeRGB színtérrel rendelkező monitornál 1 alatti delta E-t ígérnek. HDR formátumok közül a HDR10-et és a HLG-t is támogatja, ezen felül pedig beépített hardveres kalibrációs technológiával is felruházták. Ha valaki megvásárolná, erre is decemberig kell még várnia.

ProArt OLED PA32DC - 4K-s OLED panel, beépített kalibrátorral
ProArt OLED PA32DC - 4K-s OLED panel, beépített kalibrátorral [+]

OLED panelre épül a következő 32”-es eszköz, a ProArt OLED PA32DC. Ez az első, ilyen technológiát használó eszköz, mely egyben beépített kalibrátort is kapott. A képernyő egy 4K-s, HDR-képes, tiszta RGB sávokat használó panel, mely 99%-os DCI-P3 színteret biztosít. Ez a kijelző a DisplayHDR 400 True Black szabványt tudja, és többféle HDR formátumot és PQ görbét is támogat. A beépített koloriméterrel automatikus, ütemezett kalibrációra is van lehetőség, tartozékként pedig még árnyékoló is érkezik vele. Esetében a piacra kerülés időpontja egyelőre nem ismert hivatalosan.

TUF Gaming VG30VQL1A - 200 Hz és FreeSync Premium 30 hüvelyken
TUF Gaming VG30VQL1A - 200 Hz és FreeSync Premium 30 hüvelyken [+]

Nem a művészeket, hanem inkább a játékosokat célozza a TUF Gaming VG30VQL1A, ami egy 30 hüvelykes, 2560x1080 pixeles, 1500R sugarú ívvel rendelkező képernyő, AMD FreeSync Premiummal, 200 Hz-es maximális frissítéssel és 1 ms-os válaszidővel. A képernyő a HDR megjelenítést, azon belül a HDR10 formátumot is támogatja, színtere pedig az sRGB tér 127%-ának felel meg. Ez a modell jövő év januárjában kerülhet a boltok polcaira.

ASUS BE27ACSBK, beépített webkamerával, mikrofonnal és USB hubbal videókonferenciákhoz
ASUS BE27ACSBK beépített webkamerával, mikrofonnal és USB hubbal videókonferenciákhoz [+]

Üzletibb felhasználókat céloz az ASUS BE27ACSBK-t, ami egy IPS technológiával dolgozó, 27”-es panelt kapott. Felbontása QHD, a készülék érdekessége pedig a beépített, dönthető és forgatható webkamera, mely Full HD felbontást kínál, és ideális megoldás lehet videókonferenciákhoz. A képminőséget a Face Auto Exposure technológia hivatott javítani – ez ismerős például az okostelefonokból: felismeri az arcot, és ahhoz optimalizálja a kamera beállításait.

A hang tökéletes továbbításában a monitor tömbmikrofonja, AI zajszűrős megoldása és sztereó hangsugárzói segédkeznek. Csatlakozók tekintetében két DP és egy HDMI is került rá, illetve USB elosztója is van, de Type-C konnektoron át is kínál DisplayPortot, valamint 80 wattos USB-PD kapcsolatot, így megfelelő noteszgéppel párosítva egy kábellel megoldható a videójelek továbbítása és a notebook töltése is. A készülék várhatóan november folyamán kerül a boltokba.

ProArt A1 kivetítő, elsőként a világon Calman Verified tanúsítvánnyal, DeltaE<2 színhűséggel és 98%-os sRGB-vel
ProArt A1 kivetítő, elsőként a világon Calman Verified tanúsítvánnyal, delta E < 2 színhűséggel és 98%-os sRGB-vel [+]

A monitorok után kicsit érintjük a projektorok világát is, ugyanis érkezik a világ első Calman Verified tanúsítványú kivetítője, a ProArt A1, mely a gyárilag elvégzett kalibráció után 2 alatti delta E-t kínál, 98%-os Rec. 709 és 98%-os sRGB színtér mellett. A LED-alapú fényforrás 30 000 órányi üzemidőt és 3000 ANSI lumen fényáramot ígér. A készüléket vezeték nélküli adapterrel is ellátták, ezzel tükrözhetjük windowsos, androidos és iOS-es gépek képét. Ez a projektor már elérhető, ajánlott ára 1599 euró.

ZenBeam E2 hordozható projektor, automatikus portré üzemmóddal mobiltelefonos felvételekhez
ZenBeam E2 hordozható projektor, automatikus portré üzemmóddal mobiltelefonos felvételekhez [+]

Az A1 mellett a másik újdonság a ZenBeam E2 hordozható projektor, melyben egy 300 lumenes LED fényforrás dolgozik, és inkább a mobil szórakozást helyezi az előtérbe a maga WVGA (854x480 pixeles) felbontásával. A készülék 2,5 méterről 2,5 méteres képet tud vetíteni, és rendelkezik Auto Portrait üzemmóddal, ami lehetővé teszi, hogy a mobiltelefonnal portré helyzetben felvett videókat is jó minőségben, oldalt fekete sávok nélkül játszhassuk vissza úgy, hogy a projektort is „portré” állásban tesszük le az asztalra. Az USB csatlakozón át tölthető akkumulátor 4 órányi üzemidőt biztosít. A ZenBeam E2 szeptemberben érkezik, ajánlott ára 349 euró.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények