ASUS blog: OLED – még olcsóbban

A tavaly év végén megvizsgált Flip S-nél is olcsóbban kínálja gyönyörű OLED kijelzőjét az új, Tiger Lake-kel szerelt Flip 13.

Tavaly egész sokféle ZenBook Flip változat tette tiszteletét nálunk: kipróbálhattuk a középkategóriás UX363-at, illetve a csúcsmodellt, az OLED kijelzős Flip S-t (UX371) is, amelynek leglátványosabb komponense az UHD felbontású OLED panel volt, és ezt a piacon szokatlanul olcsón tett elérhetővé a tajvani cég. A most érkezett példány pedig mintha ennek a kettőnek az ötvözete lenne: az UX363 2021-es változata Tiger Lake-re épül, de kijelzője OLED, ára pedig még kedvezőbb is a tavalyi Flip S-énél.

Külső

Az ASUS a 2020/21-es váltásnál nem sokat foglalkozott a Flip dizájnjával, és egyszerűen a tavalyi modellt vette alapul. Ez egyáltalán nem gond, mert a gépház elegáns és strapabíró, köszönhetően az alumínium unibody kialakításnak. A méretek és a tömeg igazi ultrabookká teszik ezt a gépet, az 1,3 kg-tól nem fog leszakadni a vállunk, a 305 x 211 x 14 mm-es méretek pedig egy kisebb válltáskába is kényelmesen beférnek. Az, hogy egy ZenBookról van szó, a csomagolás felbontása után rögtön szemet szúr, hiszen megkapjuk a sorozatra jellemző körkörös szálcsiszolást is, amely nagyon elegánsan néz ki a sötétszürke (hivatalos nevén Pine Grey) burkolaton.


[+]

A karcsú alumíniumházba dupla forgásponttal rendelkező zsanérokat szereltek, így kapjuk a Flip névvel is jelzett 2 az 1-ben funkcionalitást. Maguk a zsanérok masszívak, nem lötyögnek, de egy kézzel nem minden állásban mozgathatók. Notebookként használva gépünket, a hátoldalt kicsit fel is emelik, így javítva az ergonómiát és a szellőzést (ez az ErgoLift). A háttérvilágítással is rendelkező billentyűzet jól használható, és ugyan igényel némi megszokást, nem többet annál, mint amit a hasonló méretű notebookoknál tapasztalhatunk. A kiosztás rendben van, egyedül azt sajnáljuk, hogy a kurzormozgató gombokat nagyon összezsúfolták a jobb Shift alatt. A tapipad kifejezetten nagy méretű és természetesen megkapta a NumberPad funkciót is.


[+]

A csatlakozók száma és elhelyezkedése sem módosult tavalyhoz képest, tehát egy, a kategóriához méreten kifejezetten jó választékot kapunk: jobb oldalon egy Type-A, bal oldalon két Type-C port áll rendelkezésre, ezeken felül HDMI-nek is örülhetünk. A Type-C konnektorok Thunderbolt 4 interfészt kínálnak, a Type-A pedig 5 Gbps-es USB-t. Az analóg hang idén is hiányzik a kínálatból – úgy tűnik, ezért nem sokan reklamáltak tavaly. Egyébként Bluetooth 5.0 van, tehát nincs akadálya egy bluetooth-os füles használatának sem, a dobozban pedig egy Type-C – 3,5 mm-es jack adapter is lapul, úgyhogy korlátok tényleg nincsenek.

Belső

Míg tavaly egy Core i7-1065G7-tel, 16 GB LPDDR4-3733 memóriával és 512 GB-os Samsung SSD-vel szerelt példányt próbáltunk ki, addig most egy Core i5-1135G7-et kaptunk, 8 GB LPDDR4-4267 memóriával és 512 GB-os Kingston SSD-vel. A kijelző most is 13,3”-es, de már nem IPS, hanem OLED, mégpedig az UX371-ből megismert ATNA33TP11-1 FHD változata, amely itt is gyakorlatilag 100%-os Adobe RGB és DCI-P3 színteret, gyönyörű, bár alapértelmezésben kissé túlszaturált színteret és HDR kompatibilitást kínál.

A tesztelt konfiguráció
Termék megnevezése Asus Zenbook Flip 13 UX363
Processzor Intel Core i5-1135G7 2,4/4,2 GHz, 15 W TDP
Memória 8 GB LPDDR4-4267 MHz az alaplapon
Kijelző 13,3"-es 1920x1080 pixeles OLED panel, érintésérzékeny
Grafika Intel Iris Xe – integrált
Adattároló 512 GB PCI Express 3.0 Kingston SSD
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció Intel AX201 Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0
Interfészek - 2 db Thunderbolt 4
-USB 3.2 Gen 1 Type-A
-HDMI
- összevont audio ki- és bemenet adapterrel
Extrák billentyűzetvilágítás, táblagépként is használható,
NumberPad: tapipad számológép is
Akkumulátor 67 Wh
Méret 305 x 211 x 13,9 mm
Tömeg 1,3 kg
Operációs rendszer Windows 10 Home
Gyártó honlapja www.asus.hu
Termék honlapja ZenBook UX363 OLED

Teljesítmény

Tavaly Core i7, idén Core i5 – biztos mindenkiben felmerül, hogy vajon mennyit lassult így a számítógép? Nos, a válasz az, hogy semennyire, az Ice Lake-Tiger Lake váltás hozott annyit a konyhára, hogy az új notebook szinte mindenben lekörözze a régit. Ezen mondjuk nincs is mit csodálkozni, hiszen itt is 4 mag áll rendelkezésre Hyper Threadinggel, az órajelek nőttek (a Max Turbo például 3,9-ről 4,2 GHz-re), de a legnagyobb előrelépés a grafikus oldalon történt, az Intel Iris Xe közel kétszer olyan gyors, mint elődje, az Iris Plus volt. Ettől persze a Flip 13-ból még nem lett gamer notesz, de kevésbé erőforrás-igényes játékoknál a HD felbontás, közepes minőség tökéletesen használható. A diagramban feltüntettük a ZenBook Flip S-ben található Core i7-1165G7 eredményeit is – érdemes megfigyelni, hogy a 1135G7-hez képest csak minimális a gyorsulás.

A szűk keresztmetszet egyébként úgysem annyira az IGP lesz, hanem a hűtés – bár a MyASUS programban tudunk a hűtési profilokkal játszani, ez nem változtat azon, hogy az UX363 tervezésekor a fő cél a hordozhatóság volt, a vékony gépház pedig nem kedvez a hirtelen termelődő sok hő elszállításának.

A nagyobb sebesség és a szebb kijelző dacára az üzemidőben nincs jelentős visszaesés (nem úgy, mint a Core i7-et Flip S esetében!).

Tapasztalatok

Tavaly is nagyon szimpatikus volt mind a Flip 13, mind pedig a Flip S, a most kipróbált notebook pedig e kettőnek a legjobb tulajdonságait látszik egyesíteni: egyrészt kapunk egy gyönyörű OLED kijelzőt, amely után még a korábban szimpatikus IPS panel elé is szinte fájdalmas dolog volt visszaülni.


[+]

Másrészt itt a Tiger Lake platform, melyből a Core i5 is gyorsabb a tavalyi Core i7-nél. Végül, de nem utolsó sorban pedig ott az ár: ez az ASUS UX363 400 000 forint körül, sőt, jó esetben még ennél valamivel olcsóbban is megjelenhet a boltokban, ami ezért a tudásért egyáltalán nem rossz!

Wombath

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények