Asus blog: VivoBook S451 mérések

Lassan egy hónapja már, hogy a VivoBook S551 helyett az akkor még sehol sem látott VivoBook S451-et küldte el nekünk az Asus egy próbára. A 14 hüvelykes, 24,8 mm vastag és 2,20 kilogrammot nyomó masina nemrégiben jelent meg az Asus holnapján, ezért mi is újra elővettük egy kicsit. A letisztult formavezetésű külsejét és a benne rejlő Intel Core i5-4200U processzor teljesítményét korábban elemeztük már, most az 1366x768 pixeles képernyőre, az akkumulátoros üzemidőre és hűtésre koncentrálunk.

Sajnos, a 14 hüvelykes, 1366x768 pixeles érintőképernyőnek egyetlen fényes paramétere van, a felülete. A 191 cd/m²-es maximális fényerősség és 300:1 körüli kontrasztaránya nem volt elég a tükrös bevonat maradéktalan eliminálásához, világos környezetben elég nehezen tudtuk kivenni a tartalmát. Ráadásul TN+film panelről van szó, így árnyalatai a függőleges tengely mentén gyorsan romlottak. Kalibrálással elég sokat javultak a megjelenített színárnyalatok, de nem sikerült tökéletes beálltást elérnünk. Az Asus VivoBook S451 integrált grafikus magjához tartozó színprofil innen tölthető le; a maximálisnál eggyel alacsonyabb fényerőn adja a legpontosabb árnyalatokat.

A notebookba szerelt Core i5-4200U processzor nem fűt túlzottan, hiszen a 15 wattos TDP osztályba tartozik, de az elég vékony gépházba GeForce GT 740M grafikus alrendszert is szereltek mellé, ami extra hőforrást képvisel, a rendelkezésre álló hely jelentős részét pedig az optikai meghajtó emészti fel, így érdekes kérdéssé vált a hűtőrendszer viselkedése. Nyugalomban minden rendben volt, 24 °C-os szobahőmérsékletnél a laptop felületén 29-33 °C közötti értékeket mértünk. Félórányi processzorterhelés után 80 °C-ot kaptunk a processzoron, a billentyűzet legmelegebb része (hűtést rejtő bal felső sarka) 37 °C-ig, alja pedig 45 °C-ig melegedett, ami még elfogadható, akárcsak a hűtés 25 dB-es zajszintje. Tovább 30 perc játékkal sikerült a billentyűzetet 40 °C-ra, a gép alját pedig 49 °C-ra melegíteni, a hűtés hangja pedig 30 dB-re emelkedett. Ilyen meleg és zajos notebook már nem valami kellemes társ, látszik, hogy a GeForce GT 740M-et beizzítva teljesítménye határára ért a hűtés.

Fogyasztásban nem kaptunk igazán jó értékeket, de az a gyanúnk, hogy az Asus N550 tesztjéhez hasonlóan még nem tökéletes az összhang a Haswell IGP és a különálló GeForce között, mintha a GT 740M terheletlenül nem parkolt volna le alvó állapotba, amikor nincs szükség az erejére. Így az egészen korrekt, 46 wattórás akkumulátorral kevesebb mint ötórás nyugalmi üzemidőt kaptunk, ebből 10 W körüli fogyasztás következik. Nagyfelbontású videóval éppen nem sikerült elérni a háromórás határt, amiből 16 wattos fogyasztás következik, teljes terhelésen pedig kevesebb mint egy óra után nyúlhattunk a töltő után, ugyanis az S451 ekkor átlagban 49 wattot igényelt.

Egyelőre pontos érkezési dátumot nem tudunk az Asus VivoBook S451 kapcsán, csak annyit, hogy a negyedik negyedévben várható a hazai boltokban, Az árával kapcsolatban csak tippelni tudunk. A VivoBook S550 hasonló felszereléssel, de harmadik generációs Core i3-mal nagyjából 190 000 forintot kóstál, így az új S451 az új Core i5-tel minden bizonnyal valamivel kétszázezer forint fölött indít majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények