Hirdetés

Asus lap ATI chipsettel és két videokártya-foglalattal

A PC-k grafikus teljesítményének növelése céljából az NVIDIA a tavalyi évben bocsátotta útjára a két videokártya összekötését és feladatmegosztását lehetővé tevő SLI technológiát. Az oldalunkon is tesztelt megoldásnak több hátulütője is van, például azonos gyártótól származó és azonos típusú kártyákat feltételez, s a gyorsulás mértéke – egyáltalán megléte – erőteljesen függ a meghajtóprogramtól. A gyártó szempontjából kétségbevonhatatlan előny ugyanakkor, hogy a legnagyobb konkurens, az ATI mindmáig adós maradt egy hasonló bővítési lehetőség piacra dobásával.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a kanadaiak ne dolgoznának; korábbi hírek szerint az ATI Multi Rendering (AMR) eljárás segítségével semmiféle külön hídra nem lesz szükség a tandemben üzemelő kártyák összekötéséhez, a kommunikációt maga a chipset biztosítja. Részletek erről a technológiáról egyelőre nem láttak napvilágot, az Asus azonban kissé közlékenyebbnek bizonyult a CeBIT-en.


Forrás: X-bit labs

A tajvani alaplapgyártó standján kiállított 5PRD2-MVP Deluxe jelzésű, Socket 775 foglalattal fölszerelt alaplapon az eddig ismeretlen RD400 kódnevű északi híd látható. A chipset által támogatott 1066 MHz-es rendszerbusz-sebességnek és a kétcsatornás DDR2-667 memóriavezérlőnek köszönhetően a lap alkalmas a Pentium Extreme Edition processzorok kiszolgálására is. Videokártyák fogadására két PCI Express x16 bővítőhely biztosított, amelyek mellett további két PCIe x1 és három PCI-aljzat található. Az RD400 mellett az ULI M1573 déli hídja kapott helyet, s az egyéb tulajdonságok sorában hat SATA port (RAID-támogatással), Gigabit Ethernet, nyolccsatornás HDA hang, valamint Firewire is említendő.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés