Hirdetés

Asus notebook az íróasztalra

Az Asus még júniusban jelentette be C90 nevű notebookját, melyet piacra dobott barebone rendszerként és készre szerelt konfigurációként egyaránt. A tervezéskor nem a mobilitás volt a fő szempont, sokkal inkább egy asztali PC-ket teljes mértékben kiváltó gépet kívántak alkotni, mely ráadásul a túlhajtásra is lehetőséget ad.

Ha a processzor is együttműködik, a notebook 1279 MHz-es rendszerbuszsebességig, illetve 2,93 GHz-es CPU-órajelig bírja a tuningot, vagy pedig eleve gyors processzort építhetünk bele; a határt az Asus a 2,93 GHz-es Core 2 Extreme X6800-nál húzta meg. A gép hátuljának kiemelkedő része ezúttal nem akkumulátort rejt – a Thermal Module nevű részbe heat-pipe-ok szállítják a melegedő alkatrészek hőjét, ami az itt kialakított nyílásokon át távozik a szabadba. A tuning és a méretes hűtőrendszer ellenére azért többféle takarékos energiagazdákodási profil is beállítható.

Minthogy barebone-ként is kapható rendszerről van szó, melyre kisebb cégek is építhetnek saját konfigurációkat, a komponensekhez könnyen hozzá lehet férni. Ez azt is jelenti, hogy ha a garanciális feltételek megengedik, a későbbiekben a Wi-Fi modul, az optikai meghajtó, a merevlemez, de akár a videokártya vagy maga a processzor is egyszerűbben erősebbre cserélhető, mint a legtöbb notebook esetében.

Az első készre szerelt C90S konfiguráció már Európában is megjelent. Az asztali PC-kből ismert, 2,4 GHz-es Intel Core 2 Duo E6600 (1066 MHz FSB, 4 MB L2 cache) processzor köré épülő gép két 1 GB-os DDR2-667 memóriamodult kap. 15,4 hüvelykes, 1680x1050 pixel felbontású Glare Type kijelzőjét egy NVIDIA GeForce 8600M GT grafikus vezérlő hajtja meg, mely 512 MB saját memóriával gazdálkodik. Az adattároló rendszer egy 160 GB-os merevlemezből, egy super-multi DVD-íróból áll, melyekhez nyolc formátumot kezelő memóriakártya-olvasó társul.

A szokásos interfészek mellett HDMI kimenet és eSATA csatlakozó is került a gépre. A kommunikációt egy arckövetős, 2 megapixeles kamera, modem, Gigabit Ethernet port, 802.11a/b/g/n-kompatibilis Wi-Fi modul és Bluetooth 2.0 interfész segíti, míg a biztonságért ujjlenyomat-leolvasó és TPM chip felel. Az opcionális kellékek listáján egyébként hibrid tévétuner is található. A C90S mérete 367 x 268 x 34–44 mm, tömege egy hatcellás akkumulátorral együtt 3,1 kilogramm. A hordozható számítógép a fenti kiépítésben Németországban már kapható 1599 eurós ajánlott áron, ami Windows Vista Home Premium operációs rendszert, egeret és egy táskát is magában foglal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés