Az AMD meghosszabbítja az AM3+ életciklusát?

Július végén ismertettünk néhány részletet az AMD 2012-es útitervével kapcsolatban. Az akkor rendelkezésre álló információk alapján arra lehetett számítani, hogy a most október közepén debütáló, Bulldozer magokra épülő AM3+ tokozású Zambezi kódnevű processzort 2012-ben a Komodo váltja. Ez utóbbi már a Trinity APU-hoz hasonlóan FM2 tokozással érkezett volna, és a tervek szerint 10 darab, a Bulldozer továbbfejlesztéséből származó Piledriver magot vonultatott volna fel. Ezen felül már az integrált PCI Express vezérlőt is tartalmazta volna a lapka.


A júliusi tervek [+]

Az AMD ezzel a lépéssel többek között egy közös foglalatra szerette volna terelni az asztali APU és CPU kínálatát, de most úgy fest, hogy erre legkorábban csak 2013-ban kerülhet sor. Jelen állás szerint az FM2 tokozású Komodo helyett az AM3+ foglalatba illeszkedő Vishera fog érkezni, mely a Volan platform alapja lesz. A Vishera 8 darab Piledriver magot fog tartalmazni. Ez ugyan kettővel kevesebb mint amit a Komodo hozott volna, de valószínűsíthető, hogy az alacsonyabb magszámnak köszönhetően ezek magasabb órajelen üzemelnének, mint azt a 10 magos verzió esetében láthattuk volna. A desktop alkalmazások erőforrás kiaknázási tulajdonságainak tükrében ez egy ésszerű lépés lehet, hisz sok alkalmazás nem lett volna képes profitálni a még tovább növelt magszámból.


AM3+ - plusz egy év?

Az AM3+ foglalat megtartása egyben azt is jelentené, hogy az I/O infrastruktúra alapvetően most sem változna, arról viszont egyelőre semmilyen információ nincs, hogy esetlegesen a lapkakészlet átesik-e majd valamilyen frissítésen. A kompatibilitásnak ugyan ez nem vethetne gátat, mivel a HyperTransport kapcsolatnak köszönhetően jóformán bármilyen, a szabványt támogató chipset hozzákapcsolható az ezt szintén támogató processzorhoz. Egy újabb lapkakészletre jóformán az egyetlen fajsúlyosabb ok a PCI Express 3.0 lehetne, de a szabványt támogató vezérlők és kártyák hiányában ez nem biztos, hogy megérné a tervezési költségeket


(forrás: DonanimHaber)

A Vishera érkezése a jövő év harmadik negyedévében lenne majd aktuális. Jó eséllyel addig a bérgyártó GlobalFoundries sikerrel orvosolja a 32 nm-es gyártástechnológiát érintő kisebb-nagyobb problémákat, melyek szerencsés hiányában elkerülhető lenne egy újabb, a Bulldozer esetében már tapasztalt néhány hónapos késés.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés