Hirdetés

Az előlapi USB 3.0 kivezetés a sláger az alaplapoknál

Az ASRock Deluxe 3-as alaplapjai után a Deluxe4 családba tartozó újdonságok érkeznek. Egyelőre két modell közeleg, amik mindegyike az AMD chipsetjeire épül. Ezek a 890FX Deluxe4 és a 890GX Deluxe4 neveken futnak majd. A lapokon négy darab NEC vezérlős, 3.0-s USB port kapott helyet, kettő a hátsó panelen, kettő pedig a lecsatlakoztatható (3,5”-es helyre illeszthető) előlapi panelen. Az ASRockok AM3-as processzorfoglalattal rendelkeznek, ami mellé négy darab 1866 MHz-es DDR3-as memóriamodul számára található slot.

ASRock 890FX Deluxe4 (forrás: OCWorkbench)
ASRock 890FX Deluxe4 (forrás: OCWorkbench)

Természetesen CrossFireX konfiguráció is kialakítható vele, akár három utas is, mivel három x16-os PCI Express bővítőhelye is van a két x1-es PCI Express és a két PCI mellett. Hybrid CrossFireX kapcsolat is lehetséges a 890GX-en a diszkrét kártya és az alaplapra integrált Radeon HD 4290 között. Van továbbá eSATA csatlakozójuk, két FireWire, Gigabit Ethernet, 7.1 csatornás hangrendszerük, 6 Gbps-os SATA aljzatból (Marvell vezérlő) pedig a 890GX-en ötöt, míg a 890FX-en nyolcat használhatunk. A két friss alaplap hamarosan megvásárolható lesz, de az áruk sajnos egyelőre ismeretlen.

Az Asustól már sok alaplap érkezett az Intel P55 chipsetre épülve P7P55 néven. Ez a sor most tovább bővül a P7P55/USB3-mal, ami nem túl sokkoló és meglepő módon pár NEC vezérlős 3.0-s USB porttal is rendelkezik. Ezekből kettő hátul kapott helyet, kettő pedig az ASRock megoldásához hasonlóan az előlapi kivezetéshez használható. Egyre több számítógépház jelenik meg a SuperSpeed aljzatokkal, így szerencsére nem okoz gondot ennek a kihasználása.

Asus P7P55/USB3
Asus P7P55/USB3 (forrás: OCWorkbench)

Az Asuson egyébként LGA1156-os foglalat kapott helyet, ami mellett négy memóriamodul számára van hely. Egy 2.0-s, x16-os PCI Express bővítőhelye van, továbbá egy elektronikusan négy sávot kínáló x16-os is használható mellette. Ezeken kívül két x1-es PCI Express és egy PCI látható még. A SATA csatlakozók 3 Gbps-os változatából hatot tettek rá, van továbbá nyolc csatornás HD hangkimenet és persze Gigabit Ethernet is. A gyártó még nem nyilatkozott új termékének kiadási dátumáról, sem az áráról.

Így néz ki a kivezetés aljzata és csatlakozója
Így néz ki a kivezetés aljzata és csatlakozója (forrás: OCWorkbench)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés