Hirdetés

Az Intel a tuning mellé áll?

Az Intel híres arról, hogy minden eszközzel tiltja CPU-inak túlhajtását. Az is előfordult már, hogy megkértek Internetes oldalakat, hogy szedjék le azokat a cikkeket, amikben túlhajtott Intel procikat szerepeltettek. Úgy tűnik azonban, hogy a további piaci részesedésért a chipgyártó óriás olyasmire is kész, amitől eddig mereven elzárkózott. Szeptember elején például Moszkvában megrendezésre került egy OC verseny, melyet az Intel is támogatott!

Ez a tendencia 2003-ban folytatódik, ha lehet hinni a The Inquirer számítástechnikai bulvárlap értesüléseinek. Ezek szerint jövőre az Intel kiadja saját alaplapját, ami olyan jellemzőkkel bír, hogy az egyértelműen túlhajtásra csábítson, ráadásul egy speciális hűtési megoldással tervezett házról is szól a fáma.

Az új alaplap-jövevény kódneve Rapid City, az Intel következő generációs chipsetjére, a Springdale-re épül, mely már a Prescott magos (0.09 mikronos) Pentium 4-eket támogatja 667 MHz FSB-vel, illetve Hyper-Threading II technológiákkal felvértezve. A Springdale ezen kívül kétcsatornás DDR memóriavezérlővel rendelkezik (DDR333, azaz PC2700-as RAM-okhoz), illetve az ICH5 déli hidat tartalmazza, ami többek közt Serial-ATA 150-es támogatást jelent. Az alaplap rengeteg lehetőséget nyújt azoknak, akik a proci túlhúzásával akarnak gépükből nagyobb teljesítményt kifacsarni (sajnos ezekről a „lehetőségekről” közelebbit nem lehet tudni). Ezzel ellentétben jelenleg – talán egy kivételével - az Intel alaplapok semilyen állítási lehetőséget nem kínálnak. Hogy végképp felcsigázzák a hardver fanatikusokat, a nyomtatott áramköri lap elegáns fekete színt kap.

Mint fentebb említettük, az Intel ehhez még egy extrém hűtési megoldással ellátott ház referencia tervéről is lerántja a leplet. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy a házon lesz egy nagy, 60mm átmérőjű beszívónyílás, ami egy csövön keresztül közvetlenül a CPU hűtőventillátorához juttatja a friss levegőt.

Mindezt azonban jókora kétkedéssel kell fogadnunk, mert semmiféle hivatalos megerősítés nem érkezett az Inteltől, a The Inquirer pedig nem mondható a legautentikusabb hírforrásnak. Az Intelnek az is jellemzője, hogy sok olyan érdekes fejlesztéssel állnak elő, melyek végül sosem látnak napvilágot. Lehet, hogy ez a két termék is ezek sorát gazdagítja?

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés