Hirdetés

Nagyratörő Intel processzor tervek

Az Intel úgy döntött, felgyorsítja az átállást az alacsonyabb csíkszélességű 0.09 mikronos (90 nanométeres) gyártástechnológiára. 2004 végére az Intel CPU-inak 90 százaléka így készül, noha ezen metódus csak 2003 második felében indul egyáltalán (2003 végén az arány 40%). Az AMD ehhez képest 2003 végére 100 százalékban ígéri a 90 nanométert, de ígéreteiket az utóbbi időben sajnos erős kétkedéssel kell fogadnunk.

Az első 90 nanós processzor az Inteltől köztudottan a Prescott lesz, amely HyperThreading II technológiájával (korábban PNI, avagy Prescott New Instructions néven volt "ismert"), 1 MB másodszintű gyorsítótárával (L2 cache), 667 MHz-es QDR rendszerbuszával (FSB) és akár 5.00 GHz-es órajelével nagyon komoly ellenfele lesz bárminek, ami a piacra kerül. A Prescott utóda, a Tejas már 6 GHz-ig skálázódik, és további újításokat tartalmazva 2004 végén debütál.

Mobil oldalon a már oldalunkon is sokszor emlegetett Banias tartja a frontot, egészen a 0.09 mikronos Dothan megjelenéséig. A Dothan már 2.4 GHz-es órajelen is működik, azonos órajelen is másfélszer gyorsabb lesz elődjénél, ráadásul még kevesebbet fogyaszt.

Úgy tűnik, az AMD-nek nem lesz könnyű éve.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés