Az STMicroelectronics lesz a GlobalFoundries első megrendelője

A GlobalFoundries a mai nap folyamán bejelentette, hogy megegyezett az STMicroelectronics néven bejegyzett vállalattal, így az AMD mellett már egy külsős ügyfele is van a nemrég megalakult bérgyártónak. A megállapodás értelmében a cég 40 nm-es bulk gyártástósorokat ad majd bérbe, melyek várhatóan 2010-ben készülnek el. A világ ötödik legnagyobb félvezetőgyártójaként számon tartott STMicroelectronics ugyan rendelkezik több gyárral is, ám ezek közül csak egy üzem dolgozik 300 mm átmérőjű szilíciumszeletekkel, ami nagyon fontos a költségek minimalizálása céljából. Arról egyelőre nincs információ, hogy a GlobalFoundries gyártókapacitásának hány százalékát veszi igénybe az új megrendelő.

Érdekesség, hogy a 40 nm-es eljárás az eredeti tervekben nem szerepelt, ez minden bizonnyal az igények miatt változott meg. Egyelőre csak a bulk technológia fejlesztéséről van szó, így SOI (szilícium a szigetelőn) és HKMG (High-K dielektrikumú fém alapú kapuelektróda) lapkák nem készíthetők a gyártósorokon.

Nemrég felröppent az a pletyka is, hogy az AMD a grafikus processzorok és az alaplapi lapkakészletek gyártásával is a GlobalFoundriest bízza meg. Ezt az érintett felek mára hivatalosan is megerősítették, de időpontot nem jelöltek meg. A közeljövőben megjelenő fejlesztéseket várhatóan a jelenlegi partnerek gyártják, ám a következő csíkszélességváltásnál a GlobalFoundries lehet a befutó. A vállalat új gyárának építése már el is kezdődött, így az évek előrehaladtával folyamatosan nő a gyártókapacitás, ami csak arra vár majd, hogy kihasználják.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés