Hirdetés

Bemutatta a Tremont processzormagot az Intel

A fejlesztés a Lakefield kódnevű lapkában érkezik, és lényeges előrelépés lesz a korábbi generációhoz képest.

Az Intel váratlanul bemutatta az új, kisebb teljesítményű lapkákba szánt, Tremont kódnevű processzormagját, egyenes ági leszármazottja a Gemini Lake platformban található Goldmont Plus magnak. Ráadásul viszonylag sok változást történt, aminek köszönhetően az Intel mérései szerint átlagosan 31%-kal nagyobb lehet az ICP.


[+]

A Tremont mag legnagyobb újítása az áttervezett front-end, amely két, szimmetrikus dekódolóklasztert tartalmaz. Ezek OOO logikát használnak, amivel a beérkező feladatok sorrendtől függetlenül is végrehajthatók, illetve a klaszterek egyenként három utasítás széles dekódolót alkalmaznak. Javult az előbetöltés, illetve az elágazásbecslés hatékonysága a nagyobb magokhoz mérhető.


[+]

A back-end tekintetében nagyobb lett a re-order buffer (ROB), az integer feldolgozók tekintetében három ALU, két AGU, és egy jump egységre lehet számítani, amit kiegészítenek a lebegőpontos rész 128 bites FADD és FMUL vektormotorjai. Utóbbiak az AES titkosítás gyorsítást is támogatják, továbbá a korábbi egy helyett már két store data port van.


[+]

A cache tekintetében a Tremont 32-32 kB-os L1 utasítás és adat gyorsítótárat kínál, míg a maximum négy mag között megosztott L2 gyorsítótár kapacitása legfeljebb 4,5 MB lehet. Ez azért van így bejelentve, mert konfigurációtól függ a végső szám, de maga a négy magot tartalmazó processzormodul ennyit kezel.

Az Tremont új utasításokat is bevezet, illetve elérhetővé teszi a Total Memory Encryption technológiát. Az Intel szerint az új mag az ismert biztonsági rések tekintetében a Cascade Lake-hez hasonló hardveres védelmekkel rendelkezik.

A friss mag az Intel 10 nm-es node-jára készült, ebből is a harmadik generációs verzióra, de ugye az első kettőt sosem vetette be a cég. Először valószínűleg a Lakefield kódnevű fejlesztésben lehet majd vele találkozni, de a szerverekbe szánt Snow Ridge alapja is ez lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés