CES 2013: az AMD új területen demonstrálta az Eyefinity képességeit

Az AMD a CES-re egy nagyon érdekes demonstrációval készült, melyet a cég SurRound House névvel illetett, és azt mutatja be, hogy az Eyefinity milyen tartalékokkal rendelkezik. Ez a technológia még 2009-ben mutatkozott be, de azóta számos fejlesztésen esett át, így a legújabb verzió már minden egyes kijelzőhöz képes hétcsatornás hangfolyamot rendelni, ez a Discrete Digital Multi-Point (DDM) Audio szolgáltatás. Azt korábbról is tudhattuk már, hogy a rendszer igen szélsőséges viszonyok között is működőképes, bár ezekben az esetekben a DDM Audio technológia enyhén háttérbe szorul, ami lényegében leginkább olyankor hasznos, ha egy számítógépről egyszerre több filmet játszanánk le különböző kijelzőkön, például egy videokonferencián. Logikus alapvetés, ám az AMD most megmutatta, hogy némi kreativitással igazán különleges élmény is elérhető.

A SurRound House lényegében egy jól hangszigetelt szoba volt, mely belül fel volt szerelve 10 darab méretes, Full HD kijelzővel. Ezeket egyetlen PC hajtotta meg, amiben három darab FirePro grafikus kártya volt. Bár az AMD szerint nincs szükség ekkora teljesítményre, de mert egy kártyán négy DisplayPort interfész található, így külön HUB nélkül nem lehetett volna 10 megjelenítőt két VGA-ra kötni. Az összesített felbontás 10800x1920 pixelt tett ki, mivel a tévék 90 fokban elforgatva kerültek elhelyezésre. Ennek oka, hogy a vállalat "ablaknak" állította be őket. A demonstráció lényegében egy farmot szimulált, a SurRound House pedig egy épület volt a farmon belül, aminek minden irányában vannak ablakai.

A valós időben futó programra épülő rövid bemutató két részből állt. Először sztereó hangzással történt minden, így a képi megjelenítés mellett nehéz volt bemérni, hogy honnan jön a hang. Másodszorra már a DDM Audio technológiát használta a cég, ami tévénként négy darab hangszórót hajtott meg. Ezzel már nagyon jól követhetők voltak a farmon történő igen furcsa események, így minden hang a képi megjelenítésnek megfelelő irányból jött.

Az egész rendszer az előfutára az előző évben megtartott AFDS-en bemutatott térhangzási technológiának, és az integrált grafikus processzorok erejét felhasználva akár két hangszóróval is megteremthető lesz az egész élmény.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés