CES 2019: ROG alaplapok a csúcsról

Az ASUS egy AMD-s és egy inteles modellt mutatott be, amelyek a felsőház legjobb képviselői lesznek.

Bár a CES-en kiállított ASUS alaplapok közül talán a Dominus Extreme számított a legegyedibbnek, azért valljuk be, hogy 1500 dollárt nem mindenki fog adni egy alaplapért, főleg úgy, hogy a processzor bele majdnem 4000 dollár, vagyis a felkínált teljesítmény olcsóbban is kihozható. Emiatt a Dominus Extreme inkább kuriózum, mintsem egy viszonylag széles tömegeket célzó termék, de gond egy szál se, a gyártó gondolt a valós igényekre is.

Az ASUS standján feltűnt az Socket TR4-es foglalattal rendelkező, AMD X399-es ROG Zenith Extreme Alpha, illetve az Intel X299-es LGA2011-v3-as ROG Rampage VI Extreme Omega. Mindkettő EATX-es alaplap, amelyek az AMD és az Intel HEDT platformjaihoz készültek.

ASUS ROG Zenith Extreme Alpha
ASUS ROG Zenith Extreme Alpha (forrás: PROHARDVER!) [+]

Tipikus csúcskategóriás alaplapokról van szó, amelyeken tényleg minden portból van elég. A 128 GB-nyi DDR4-es rendszermemóriát nyolc-nyolc csatoló várja, számos M.2 és Sata interfész társaságában, illetve az USB 3.1 Gen2 és Gen1 portok sem hiányoznak. Ráadásul a normál gigabites Ethernet mellett van egy 10 gigabites opció is, aminek az alapkát az Aquantia AQC-107 adja, továbbá elérhető még a SupremeFX S1220-as hangkodek, ahogy a más ROG lapokról már ismert DIMM.2 modul is.

Az apróbb különbségek mellett a két alaplap közötti fő eltérés a platformból ered. Amíg ugyanis a ROG Zenith Extreme Alpha 60 PCI Express 3.0-s sávot tud felhasználni a processzorból, addig a ROG Rampage VI Extreme Omega csak 44-et. Emiatt az AMD-s modell esetében a négy darab PCI Express 3.0-s csatolóból kettő x16-os, míg kettő x8-os bekötésű. Ezzel szemben az inteles deszka három PCI Express 3.0-s aljzatot kínál, és ebből ugyan mindhárom x16-os, de egyszerre csak kettő használható ilyen módban.

ASUS ROG Rampage VI Extreme Omega
ASUS ROG Rampage VI Extreme Omega (forrás: PROHARDVER!) [+]

Az ASUS az igen hasonló dizájnnal készülő ROG Zenith Extreme Alpha és ROG Rampage VI Extreme Omega alaplapokat még az aktuális negyedévben elkezdi szállítani, az árukról azonban még nincs adat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés