Chipfejlesztő céget vásárolt az Apple

Az Apple egyre több erőforrást mozgósít meg a saját tervezésű lapkák esetében. A vállalat az iPadban az A4 jelzésű SoC-ot alkalmazza, melynek felépítéséről sajnos nagyon kevés információ derült ki eddig. Az almások azonban bejelentették, hogy felvásárolják az Intrinsity néven bejegyzett chipfejlesztő céget. Az austini vállalat az ARM Cortex-A8 architektúrára épülő, Hummingbird kódnevű lapka tervezéséért felelt. A SoC-ot a Samsung kooperációjával hozták létre, és az iPad processzorát pont a dél-koreai óriás gyártja, így nagyon valószínű, hogy az Apple A4-es chipje és a Hummingbird gyakorlatilag egy és ugyanaz.

Az Intrinsity felvásárlása 121 millió dollárjába kerül az Apple-nek, ami egyáltalán nem jelentős összeg a vállalat készpénzállományához viszonyítva. Az almások egyébként 2008 elején a PA Semiconductort is felvásárolták, ám az új tervezőgárdával tovább erősödik a cég azon terve, hogy saját fejlesztésű SoC-okkal szeretnék kiszolgálni a jövőben megjelenő mobil termékeiket. Az Intrinsity egyébként rendkívül alacsony fogyasztású lapkák fejlesztésében jártas, és birtokolják az úgynevezett Fast14 technológiát, ami olyan tervezési eljárásokat és eszközöket alkalmaz, mely lehetővé teszi a magasabb órajelek elérését, anélkül, hogy a fogyasztás növekedne.

Az Apple a beruházással az ARM architektúrát alkalmazó konkurensekhez mérten komoly előnyre tehet szert, hiszen az Intrinsity technológiáival meglehetősen gyors és alacsony energiaigényű lapkák tervezhetőek, ami kulcsfontosságú szempont a mobil eszközök piacán.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés