Pico-ITX formátumú atomos platformot jelentett be a Commell

A Pico-ITX szabvány alapjait 2007 januárjában fektette le a VIA, amely az egyik legkisebb, kereskedelmi forgalomban is kapható alaplap méret. Kiterjedése mindössze 100 x 70 mm, ami még egy Nano ITX-es deszka 120 x 120 mm-es alapterületéhez képest is lényegesen kisebb, kevesebb mint fele akkora, ha a területét nézzük. Persze egy komplett rendszer ilyen szintű integrációja egyáltalán nem könnyű feladat, nem véletlen, hogy ebben a méretkategóriában nincs túl sok versenyző. Azonban a Comell szerint most mégis új kihívó érkezik a ringbe az LP-170-es széria személyében.


[+]

Az apró lapokon előző generációs, egy- és kétmagos Intel Atom processzorok találhatók, a választható CPU-k listájában Atom N450, D410, D512 és D525 látható. A Micro-FCBGA tokozású, fixen beültetett központi egység mellett egyetlen SO-DIMM memóriafoglalatba maximum 2 GB DDR2 667 MHz-es modul illeszthető. A megjelenítésről természetesen az integrált Intel GMA 3150 IGP gondoskodik. Manapság nem tűnik valami vérmesnek ez a teljesítmény, de a beágyazott rendszerek világában az esetek túlnyomó többségében még ez is több mint amire szükség van.


(forrás: Akiba PC) [+]

Az adatok tárolása akár egy Compact Flash memóriakártyával is megoldható, azonban ha ennél többre van szükség, egy SATA 3 Gbps-os interfészre lényegében bármilyen HDD/SSD csatlakoztatható. A hangokért egy Realtek ALC888, a Gigabit Ethernetért pedig egy Intel 82583V vezérlő felel. Amennyiben tovább szeretnénk bővíteni a gyári képességeket (például egy Wi-Fi modullal), erre az esetre egy Mini PCIe áll rendelkezésre. A hátlapi I/O panelen csak egy D-Sub, egy Ethernet és egy PS/2 csatlakozó sorakozik, de alaplapi kivezetések formájában többek között 4 x USB 2.0, 2 x RS232 és egy LVDS portot kapunk.


(forrás: Akiba PC) [+]

Az 12 voltos DC forrásról táplálható Commell LP-170-es sorozat elméletileg már elérhető, vételára azonban még ismeretlen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés