Az Intel tovább küzd a tévépiacért

Az Intelnek egyelőre a tévépiac megfoghatatlan szegmens. A cég az Atom CE 4100-ra épülő Google TV-től remélte a kitörési lehetőséget, de az eredmények láttán ez nem jött össze. Azóta a Google bejelentette, hogy lecseréli az Atomot egy Armada 1500-as SoC-ra, így ARM architektúrára váltanak.

Az Intel azonban nem adja fel, így készül a Berryville kódnevű SoC, mely az Atom CE processzorok új generációját jelenti. A vállalat konkrétan hét verzióval készül, így minden igényt le szeretnének fedni. Az alapok tekintetében a Berryville SoC két darab Saltwell architektúrára alapozó processzormagot használ majd, melyek támogatják a Hyper-Threading technológiát is. Az IGP szerepét az Intel most is egy PowerVR variánsra bízza, mely a hírek szerint 400 MHz-en fog üzemelni. Valószínűleg egy PowerVR SGX 545-ös fejlesztés kerül bele, de erről még nincs konkrét adat.

A leggyengébb megoldások CE 5310/5320 jelzéssel érkeznek. Ezek processzormagjai 1,2 GHz-es órajelen ketyegnek, és támogatják a HDMI kimenetet. Ennél jobb lesz a CE 5343-as modell, mely egyrészt az 1,8 GHz-es magórajelnek köszönhetően gyorsabb megoldás, másrészt helyet kap a termékben az Intel PQE, mely a Picture Quality Engine rövidítése, és a képminőség javításáért felel különböző post-process effektekkel.

A többi verzió nagy előnye az előbbiekkel szemben az aktívan működő H.264-es enkódoló, mely jó szolgálatot tehet egyes esetekben. Hasonló hardvert az ARM-os konkurensek már régóta alkalmaznak, így ideje volt lépnie az Intelnek is. A fejlesztők a rendszert egy külön SDK-n keresztül érhetik el. Az Atom CE 5328-as és 5348-as lapkák természetesen támogatják az előbbi egységet és a PQE-t is, emellett HDMI interfészt is kínálnak, ám az órajel szempontjából az előbbi 1,2 GHz-en, míg az utóbbi 1,8 GHz-en ketyeg. Az Atom CE 5315 gyakorlatilag az előbb említett 5328-as SoC PQE nélküli kistestvére.

Végül az Atom CE 5318 és 5338 is érkezik. Előbbi 1,2 GHz-es, míg utóbbi 1,8 GHz-es órajelen üzemel, továbbá mindkét megoldás tartalmaz aktívan működő H.264-es enkódolót, illetve PQE-t. Hiányzik azonban a HDMI interfész támogatása, így ezeket a lapkákat az Intel szigorúan az okostévékbe szánja.

Az általános szolgáltatások tekintetében az összes SoC támogatni fog két darab SATA és három USB portot, emellett a PCI Express vezérlő két csatornát kezel. Szintén megoldott az eMMC 4.4 NAND flash interfész támogatása. Az Atom CE 5300-as termékek még idén megjelennek, de nem egyszerre, hanem inkább fokozatosan érkeznek.

Fontos lépés, hogy az Intel a szoftveres alapokat a Tizen operációs rendszerre építi. Itt egészen pontosan a Tizen TV-ről van szó. A vállalat ezzel az Androidot háttérbe szorította, ami lehet jó döntés is, ám jelentős kockázatokat is rejt, mivel a Tizen operációs rendszer messze nem rendelkezik olyan jó támogatással, mint amilyet a Google az Android mögé felépített az elmúlt évek során. Abban persze igaza van az Intelnek, hogy ha a Google TV-vel nem sikerült bevenni a piacot, akkor érdemes másfelől közelíteni, hiszen ebben a szegmensben a cégnek már nem maradt vesztenivalója. Természetesen a Tizen operációs rendszer hasonló szolgáltatásokat kínál, mint az Android, csak jóval szerényebb szoftveres támogatással, ám ezen megfelelő anyagi ráfordítás mellett lehet változtatni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés