Az Intel kidobja a PowerVR-t az új Atomból

Nagy változások elé néz az Intel Atom termékcsaládja. Az aktuális Cedar Trail platform elég rosszul sült el, hiszen papíron előrelépésnek tűnik, de a valóságban komoly problémákkal küzd a rendszer. Ezt jól jelzi, hogy az elmúlt év szeptemberében bemutatott asztali verzióról még ma sem lelhető fel teszt az weben, ami példátlan eseménynek számít. Ez a helyzet jórészt köszönhető az alaplapgyártóknak is, hiszen a Cedar Trail platform helyett inkább az AMD Brazosra épülnek újabbnál-újabb Mini-ITX-es termékek, ami arra utal, hogy az Intel partnerei nem igazán lelkesednek az aktuális Atomért.

A Cedar Trail platform problémájáról sokat írtunk, és a gondok gyökere az IGP-ben keresendő. Az Intel egy Imagination Technologies által fejlesztett grafikus vezérlőt használ, nevezetesen a PowerVR SGX 545-öst, amihez természetesen az eredeti fejlesztők készítik a drivertámogatást is. Ez abból a szempontból jelent problémát, hogy a Windows 7 WDDM 1.1-es felülete egy nagyon bonyolult rendszer, amire elég nehéz drivert fejleszteni, hiszen a Microsoft egy tesztsorozaton belül megköveteli a minőséget. Az első WHQL meghajtó hónapokkal a Cedar Trail platform startja után készült el, és még most sem tökéletes a helyzet, ugyanis a hardver jelentősen többet tud, mint amennyi támogatást a driverbe sikerül beépíteni. Ráadásul a Imagination Technologies csak a 32 bites Windows 7 operációs rendszert támogatja, ami manapság nem mondható túlzottan soknak, noha a netbookok esetében bizonyosan elég.

Sokszor fel lehetett volna tenni a kérdést, hogy az Intel vajon miért döntött a PowerVR SGX 545 licencelése mellett, de lényegtelen lett volna, mert ez a döntés megváltoztathatatlan. Jó hír azonban, hogy a vállalat tanul a hibákból, így a következő Atomban már nem lesz licencelt IGP. Ezt Jesse Barnes, a vállalat linuxos támogatásért felelős szóvivője jelentette be. A Phoronix információi alapján a Cedarview kódnevű lapkát a Valleyview fogja váltani, mely már a 22 nm-es gyártástechnológiára épít, ám az alapokat tekintve a Saltwell architektúrára alapozó processzormagok nem változnak. Utóbbi esetben azonban opció lehet a turbó órajel bevezetése, de erről még nagyon kevés az adat.

Sokkal fontosabb azonban, hogy az IGP-t lecserélik a mérnökök, és a PowerVR SGX 545 helyét egy saját fejlesztésű rendszer veszi át, mely az Ivy Bridge APU-ban található megoldás leszármazottja lesz. Természetesen a feldolgozóegységekből nem lesz olyan sok, mint a nagyobb testvérben, de a funkcionalitás elvileg nem szenved csorbát, így az új Atom végre támogathatja a DirectX 11-es API-t és az OpenCL felületet. A lapka mellé, illetve pontosabban magába a lapkába új vezérlőhíd is kerül. Ezzel az igencsak túlkoros NM10 végre nyugdíjba vonulhat.

A Valleyview lapkáról persze egyelőre szintén kevés az adat, de a Phoronix úgy tudja, hogy az új IGP négyszer gyorsabb lesz az aktuális megoldásnál. Ebből a számból persze messzemenő következtetéseket nehéz levonni, mert nem tudni, hogy ez pontos hol lett lemérve, illetve az sem biztos, hogy mért adatról van szó. Ha 3DMark 2006-os eredményekre fordítjuk le ezt az adatot, akkor a Valleyview IGP-jének a teljesítménye még mindig nem túl erős, ugyanis az előbbi irányszámmal nagyjából fele olyan gyorsnak számít, mint az AMD E-350-es APU-ban található IGP. Mindenesetre ez a különbség már nem nagyságrendi hátrány, így az előrelépés valóban jelentős lehet. Emellett nem szabad megfeledkezni arról a fontos tényről, hogy a drivert az Intel fejleszti majd, mely vállalatnak jóval több tapasztalta van a Windows operációs rendszerek WDDM felületéről.

Az új Balboa Pier platform startja még kérdéses. Legjobb esetben is csak az év végén kerülhet piacra az új Atom, de inkább a következő év elején esedékes a váltás. Az előrelépés kézzel fogható lesz, de az Intel dolgát némileg megnehezíti, hogy a 2013-ban már nem a Brazos platfommal kell szembenézni majd, hanem az AMD Kabini APU-val. Utóbbi lapka elég komoly integrációt valósít meg, mivel GCN architektúrára épülő IGP-t kap.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés