Hirdetés

DRAM árzuhanás: behúzta a kéziféket a Samsung?

A jelek szerint egyelőre nem áll meg a DRAM memóriachipek, ezekkel együtt a RAM-modulok árának mélyrepülése, melyet piaci szakértők szerint a gyártók túltermelése gerjesztett fokozatosan az év elejétől. A rekord alacsony átvételi ár egyre több gyártónak okoz fejtörést, a nagyobb OEM-ek ugyanis könyörtelenül kihasználják a kialakult helyzetet arra, hogy további nyomást gyakoroljanak a memóriapiac szereplőire, akik az utóbbi hetekben már önköltségi ár alatt is hajlandóak voltak üzletet kötni, csak hogy szabaduljanak készleteiktől.

A memóriagyártók jobb híján a termelés átcsoportosításával próbálnak a nehéz helyzeten úrrá lenni, a piacvezető szerepet betöltő Samsung Electronics azonban a legfrissebb sajtóhírek szerint más utat választott: a koreai gyártó állítólag nemrégiben felfüggesztette szállításait a nagyobb PC-gyártók irányába, amiért azok pimaszul alacsony szinten akarták csak átvenni a cég raktáraiban tornyosuló chipeket és modulokat. A DigiTimes híroldal összehasonlításképpen az 512 MB-os DDR2-533-as és az 1 GB-os DDR2-667-es modulok szerződéses árát hozza fel példaként: ezekért most rendre 14 és 28 dollárt fizetnének a gyártók (ez nagyjából 2600 és 5200 forintnak felel meg), miközben május második felében ugyanezekre még 17,50 és 35 dollárért (azaz nagyjából 3250 és 6500 forintért) kötöttek üzletet.

A Samsung lépése több piaci szereplő szerint egyértelműen hatással lesz az árak alakulására, különösen ha a nagyobb gyártók közül többen csatlakoznak a koreaiakhoz. A szintúgy jelentős piaci részesedéssel bíró Hynix és Nanya mindazonáltal egyelőre nem követik riválisuk példáját, mi több, állítólag máris készek kitölteni a legnagyobb gyártó ideiglenes és önkéntes visszavonulásából adódó űrt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés