Efficeon processzor az AMD-től

A Microsoft az elmúlt hónapban mutatta be FlexGo nevű üzleti modelljét, mely hozzájárulhat a számítógépek elterjedéséhez a feltörekvő piacokon, ahol sok esetben a magas beszerzési költségek eleve lehetetlenné teszik a kisebb jövedelműek PC-hez jutását. A mobilkommunikációban már régóta alkalmazott gyakorlathoz hasonlóan a FlexGo program keretében a vásárlók féláron vagy még olcsóbban juthatnának számítógéphez és Windows operációs rendszerhez, melyért azután vagy havi előfizetési díjat fizetnének, vagy feltöltőkártyákat vásárolnának mindaddig, amíg ki nem egyenlítik a teljes vételárat, és így tulajdonukba nem jut a rendszer. Az informatika terjedése mellett alig burkolt célja a Microsoftnak, hogy a szoftverkalózkodás által leginkább sújtott piacok „kifehérítését” is előmozdítsa.

A FlexGo csak annyiban határozza meg a hardver- és szoftverhátteret, hogy annak képesnek kell lennie a használati időnek az operációs rendszer órájától független mérésére, illetve a működés korlátozására kiegyenlítetlen számlák vagy kiürült pre-paid kártya esetén (bár online feltöltésre ekkor is mód van). Minthogy azonban túlnyomórészt fejlődő piacokról van szó, nem csupán a standard PC-ket forgalmazók érdeklődnek a FlexGo modell iránt, hanem a kifejezetten az elmaradottabb vidékeket megcélzó gyártók és szervezetek is. Ilyen például az Intel, mely korábban mostoha körülmények között is használható, főként falusi közösségek számára alkotott PC-t mutatott be, vagy a mozgalom egyik veteránja, az AMD, mely 50x15 nevű programjával kíván hozzájárulni, hogy 2015-ig a világ népességének – a jelenlegi mintegy 10-15 százaléka helyett – a fele hozzáférhessen a világhálóhoz. A gyártó e célból több partnerrel fogott össze megfelelő termékek és a helyi viszonyokhoz igazított értékesítési modellek kidolgozására. Az AMD első, kifejezetten erre a célra szánt hardvere a Personal Internet Communicator (PIC) névre hallgatott, de a jelek szerint nem ragadt le ennél a megoldásnál.

Az AMD legfrissebb bejelentése szerint nem csupán saját technológiáival száll be az informatikai misszióba. A gyártó a saját neve alatt promotálja és értékesíti a Transmeta által kifejezetten a FlexGo elvárásaihoz igazított Efficeon processzort. Arról nem nyilatkoztak, hogy a gyártóüzemmel nem rendelkező Transmeta által tervezett lapka mely vállalat üzemeiben készül. Az AMD Efficeon képezi a FlexGo májusban indított második brazíliai tesztüzemének alapját. A feltöltőkártyás modellt a következő hónapokban Indiában, Mexikóban, Oroszországban és Kínában is bevezetik, míg az előfizetéses rendszerhez más országok (köztük Magyarország) is csatlakozni fognak.

Kiegészítés: Az AMD márkaneve alatt forgalmazott Efficeon processzorokat a Fujitsu gyártja 90 nm-es csíkszélességű technológiával. Az AMD aláhúzta, hogy a Transmeta lapkája nem helyettesíti, csupán kiegészíti a vállalat által készített energiatakarékos Geode processzorokra épülő rendszerek választékát.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés