Hirdetés

Épkézláb hűtés Raspberry Pi 4-re

Torony felépítés, 5 mm átmérőjű hővezető cső és ventilátor; asztali stílus, mindez miniben.

Az SBC-k (Single Board Computer) általában passzívan hűtik a rendszerchipet, mivel jellemző módon még a laptopos megfelelőikhez képest is meglehetősen kevés hőt termelnek, ám ettől függetlenül az olyan cégek, mint például a FLIRC, már készítettek a Raspberry Pi gépek számára kis "házikókat", melyek beépített hűtőbordázatokkal rendelkeztek. Ahhoz nem fér kétség, hogy az Raspberry Pi 4 forrófejűbb, mint az elődjei, és még a hőmenedzsmentet optimalizáló újabb firmware ellenére is melegszik rendesen, ha többszálas applikációkat futtatunk vagy éppen 60 fps-es 4K-s videót nézünk.


[+]

Erre a problémára kínál megoldást a Seeedstudio ICE Tower CPU Cooling Fan nevezetű hűtő, ami kompatibilis a korábbi generációs "málnákkal" is (Raspberry Pi 4 Model B/Raspberry Pi 3 Model B/Raspberry Pi 3 Model B+). Az eszköz ránézésre úgy fest, mintha tipikusan az asztali, x86-os országból érkezett volna, és négy rögzítőfurat segítségével foglalja el helyét a forrongó SoC felett. Hétlapátos légkavarójának mozgásban tartásához 5 voltra van szüksége, melyet a lap 40 tűs GPIO kivezetésén keresztül érhet el.


[+]

A gyártó elmondása szerint a lamellázott, réz hővezető csővel szerelt tornyocska használata terhelés alatt 80-ról 40°C-ra csökkenti a Raspberry Pi 4-es hőmérsékletét, ami valljuk be, tisztességes eredmény – persze ha igaz. A 20 dollárt kóstáló ICE Tower szállítása július 19-én kezdődik meg világszerte, közvetlenül a Seeedstudio webshopján keresztül.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés