Elérhető a Raspberry Pi 4 8 GB memóriával szerelt változata

A korábbi 1, 2 és 4 GB-os modellek mellé egy még több RAM-mal ellátott verzió érkezik. Ezzel párahuzamosan béta állapotban elérhetővé vált a Pi OS 64 bites kiadása.

Még tavaly nyáron mutatkozott be az azóta 3 millió példányszámban elkelt Raspberry Pi 4, amely rengeteg újítást tudott felmutatni az elődmodellhez képest, közülük is a legfontosabb az volt, hogy vásárláskor már mi magunk dönthettük el, mennyi rendszermemóriával érkezzen új szerzeményünk, a korábban elérhető 1, 2 és 4 GB-os opciókat pedig most kiegészítették egy 8 GB-os verzióval is (kiegészítés: pontosabban átvette az 1 GB-os modell helyét, ez az opció már nem elérhető).


(forrás: RaspberryPi.org)

A 8 GB memóriával szerelt változat gondolata már az eredeti bemutató ideje alatt is ott volt a mérnökök fejében, hiszen a rendszer lelkét képező Broadcom BCM2711-es rendszerchip papíron akár 16 GB-os LPDDR4 memóriamodulokat is támogat, 4 GB-osnál nagyobbat azonban akkor még nem tudtak beszerezni.


(forrás: RaspberryPi.org) [+]

Most a Micron kihúzta őket a gödörből és rendelkezésükre bocsátotta a 8 GB-os modulokat, az új Pi 4 pedig már piacra is került igen baráti, mindössze 75 dolláros áron – lehet, hogy a következő lépés a 16 GB-os verzió érkezése lesz?

Az új memóriamodul miatt átalakították a tápellátásért felelős területet
Az új memóriamodul miatt átalakították a tápellátásért felelős területet (forrás: RaspberryPi.org) [+]

A vállalat saját, immáron Raspberry Pi OS névre keresztelt operációs rendszere egyébként a 8 GB-os modell bemutatkozása ellenére is maradt 32 bites, abból az okból kifolyólag, hogy a korábbi hardverekkel is kompatibilis legyen, de a cég elkezdte a 64 bites kiadás készítését is, amely béta állapotban már elérhető a vállalkozó kedvű felhasználók számára.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés