Enyhén gyengült a PC-s CPU-piac

A Mercury Research elérhetővé tette a PC-s processzorok eladási adataira vonatkozó, első negyedéves jelentését. A mobil, az asztali és a szerverek piacát is számításba vevő kutatás szerint az AMD szezonálisan növelte a piaci részesedését, míg az Intel pozíciója pont ellentétesen változott. A globális processzoreladások egyébként éves szinten enyhén csökkentek, ami elsősorban annak tudható be, hogy a merevlemezek ellátása még mindig nem tökéletes. A Mercury Research előző negyedévvel nem hasonlította össze az eredményeket, ugyanis az ünnepi szezonra nagyon rányomta a bélyeget az általános HDD-hiány, azaz a piacot külső tényezők befolyásolták.

Az idei esztendő első negyedévében az AMD a piac 19,1%-át szerezte meg, ami szezonálisan 0,9 százalékpontos javulás. Dean McCarron, a Mercury Research piackutatója szerint a növekedés a Vision termékcsaládba tartozó APU-knak volt köszönhető, mivel e termékeket nagyon kedveli a piac, ráadásul az AMD megoldotta az ellátással kapcsolatos gondokat, így a Llano kódnevű lapka eladásai jelentősen nőttek (elsősorban az asztali piacon), míg a Brazos platformra továbbra is nagy a kereslet.

Az Intel továbbra is uralja a teljes piac 80,2%-át, ami 0,8 százalékpontos csökkenés szezonálisan. Dean McCarron elmondása alapján a vállalat termékskálájából a Celeron processzorok teljesítettek jól, illetve az új generációs Atom platformra – meglepő módon – viszonylag nagy volt a kereslet, függetlenül attól, hogy a Cedar Trail finoman szólva sem nyűgözte le a médiát.

A VIA gyakorlatilag 0,7%-os részesedéssel a harmadik helyen tanyázik, ami szezonális szinten 0,1 százalékpontos visszaesést jelent.

Előzmények

Hirdetés