Erős év végi hajrát ígér az AMD

Az Intel útjára bocsátja első négymagos asztali processzorát, az AMD az órajelet növeli, és gyártástechnológiát vált – summázva ez lesz az elkövetkezendő három hónap menetrendje a processzorgyártók küzdelmében. A múlt héten kiszivárgott legfrissebb AMD-ütemterv – mely néhány korábbi pletykát megerősíteni látszik – több új Athlon 64 X2 modell feltűnését prognosztizálja, egyben a régebbi foglalattípussal gyártott példányok kihalását is előrevetíti.

Athlonok szteroidokon

Novemberben – a Core 2 Quad várható megjelenésének hónapjában – három új Athlon 64 X2 típus is érkezik majd: az AM2-es foglalattal kompatibilis Athlon 64 X2 5400+, 5600+ és 6000+ modellek még a régebbi, Windsor kódjelű, 90 nanométeres csíkszélességgel készülő processzormagra épülnek majd. Előbbi kettő példány 2,8 GHz-en jár majd (a másodszintű gyorsítótár mérete különbözik a két típusnál), utóbbi 3 GHz-en ketyeg és 2 MB L2 cache-t fog tartalmazni. A 2,8 GHz-es típusok TDP-je 89, a 3 GHz-es példányé 125 watt lesz.

Az előzetes híreknek megfelelően decemberben vélhetően megérkeznek az AMD első, 65 nanométeres csíkszélességgel készülő, Brisbane magra épülő asztali CPU-i. Noha a korábbi értesülések csak három új processzort emlegettek, most úgy tűnik, hogy négy modellből áll majd a kezdeti választék, ráadásul ezek valamelyest gyorsabbak is lehetnek az előzetesen beharangozottnál. A Brisbane-magos Athlon 64 X2 típusok 2,1 (4000+), 2,3 (4400+), 2,5 (4800+) és 2,6 GHz-es órajellel (5000+) lesznek elérhetők az év utolsó hónapjától. Az új CPU-k közül mindegyik egységesen 1 MB másodszintű gyorsítótárral rendelkezik majd, TDP-jük 65 W lesz.

Az Athlonok előtt – várhatóan még ebben a hónapban – két 90 nm-es Sempron-változat is napvilágot lát az AMD-nél: Sempron 3500+ típusjelet kap a 2 GHz-en üzemelő, 35 wattos TDP-vel rendelkező variáns, mellyel egy időben, Sempron 3800+ számozással érkezik a 2,2 GHz-es, 62 wattos TDP-jű modell. Mindkét processzor AM2-es foglalatba illeszkedik, előbbi 128 kB, utóbbi 256 kB másodszintű gyorsítótárral rendelkezik majd. Az AMD ütemterve említést tesz a Sparta kódnevű, 65 nanométeres csíkszélességgel készülő Sempronokról is, ám ezek legkorábban csak a jövő év első negyedévében kerülhetnek piacra, konkrét típusok ezekből egyelőre nincsenek megnevezve a kiszivárgott ütemtervben.

Lábsöprés előtt a teljes kínálat

Az új processzorok piaci premierjét követően – még az idén – az AMD teljesen leállítja a régebbi, Socket 939-es foglalattípussal kompatibilis processzorok gyártását. A régebbi alaplappal rendelkező, bővíteni vágyó felhasználók így a jövő év elején várhatóan még válogathatnak az egyre fogyatkozó választékból, utána viszont mind kevesebb eséllyel lesznek majd fellelhetők a piacon a Socket 939-es Athlonok és Sempronok.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés