Flashchipes merevlemezpótló a SanDisktől

Az M-Systems nevét bizonyos körökben régóta jól ismerik; a gyártó egyebek mellett különféle flashalapú tárolókat, köztük merevlemez-helyettesítő SSD-ket (Solid State Disk) kínált elsősorban katonai és ipari felhasználásra. A vállalatot 2006 nyarán felvásárolta a SanDisk, így az SSD-k legfrissebb, ötödik generációja már az új tulajdonos színeiben kerül piacra. A SanDisk SSD Ultra ATA 5000 egyúttal új csapásirányt is jelent, hiszen a gyártó reményei szerint a NAND flash chipek árának csökkenésével már kevésbé speciális alkalmazási területeken is hajlandók lesznek a felhasználók megfizetni a technológia előnyeit. A vásárlók között így elsősorban a nagyvállalatokat szeretnék üdvözölni, melyek – szabadabban gazdálkodva az informatikai beszerzésekre szánt keretükből – megengedhetik maguknak, hogy főként a könnyű noteszgépeket és a szubnotebookokat merevlemez helyett SSD-vel rendeljék meg.

A SanDisk újdonsága Parallel ATA-7 csatolóval rendelkezik, formátuma az 1,8 hüvelykes merevlemezes meghajtókéval kompatibilis. A 32 GB kapacitású tároló a gyártó adatai szerint átlagosan 62 MB/s olvasási és 35 MB/s írási sebességet biztosít, átlagos adatelérési ideje pedig nagyságrendekkel jobb a hasonló méretű winchestereknél: azok 14–19 ms-ával szemben csupán 0,12 ms. További előnyt jelent a kis fogyasztás, hiszen írási-olvasási műveleteket végezve a legmodernebb 1,8 colos merevlemezek 0,8 watt körüli energiaigényének is csupán a felével kell számolni.

A biztonság érdekében az SSD-re kerülő adatok jelszóval védhetők, és akár teljes egészében kódolhatók is, a flash cellák esetleges meghibásodásából adódó adatvesztést pedig a TrueFFS fájlrendszer segít megelőzni. A SanDisk az új flashalapú tároló értékesítését megkezdte az OEM gyártók számára; várhatóan az ilyen SSD-vel ellátott noteszgépek végfelhasználói árából mintegy 600 dollárnyi részt fog kitenni az alkatrész. Hasonló paraméterekkel a későbbiekben megjelenik a meghajtó 2,5 hüvelykes változata is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés