Hirdetés

Forrófejű nForce4?

A Chaintech VNF4 Ultra VE típusú alaplap az nForce4 alapú termékek egyik első hírmondójaként a konkurensekhez, illetve a kínált szolgáltatásokhoz képest igen kedvező áron már Magyarországon is kapható egy ideje. A jelentős piaci sikerek előtt álló terméket az X-bit labs munkatársai a napokban letesztelték, így már mindenki képet alkothat az alaplap által nyújtott teljesítményről.

Az oldal tesztelői természetesen a sokak által figyelemmel kísért tuningpotenciált is nagyító alá vették, melynek során a tesztelt példánynál megállapították, hogy a BIOS-ban történő beállítással 221 MHz-es üzemi frekvenciáig lehet tuningolni az nForce4 vezérlőt, minden további próbálkozásuk kudarcba fulladt. A operációs rendszer betöltődése után, a megfelelő segédprogramon keresztül azonban lényegesen jobb eredményeket értek el a kollégák; 5x HyperTransport szorzóval 237 MHz-ig, 4x szorzóval 292 MHz-ig, 3x szorzót használva pedig 305 MHz-ig működött stabilan a rendszer.


Passzív hűtés az nForce4 Ultrán. Kevésnek bizonyulhat?
Forrás: X-bit labs

Ezek az eredmények – miként a tuning során bármely más esetben – természetesen alaplaponként különbözőek lehetnek, és a túlhajtás mértékét jelentősen befolyásolja a konfiguráció többi eleme is. Nem is említettük volna meg a tesztet, ha a kísérlet közben nem történt volna egy apró „baleset”, amely egyben a teszt végét is jelentette: a Chaintech VNF4 Ultra VE-n található, passzív hűtésű nForce4 Ultra lapka ugyanis a 305 MHz-es üzemi frekvencián hajszolva a stressz-teszt során minden különösebb előjel nélkül jobblétre szenderült.

Az eset több tanulsággal is szolgál; egyrészt az nForce4 lapkakészletek hővédelme a jelek szerint hagy némi kívánnivalót maga után, másrészt – részben ebből kifolyólag – aki hosszú távú, jelentős mértékű tuningot kíván elérni hasonló alaplapjával, az készüljön fel rá, hogy a gyári lapkakészlet-hűtés hatásfokát az alaplap épsége érdekében mindenképpen növelnie kell.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés