GeForce 6200: új grafikus chippel, olcsóbban

A hírek szerint az NVIDIA megkezdte NV44 kódnevű grafikus lapkájának szállítását. Az új chip a GeForce 6200 kártyákon eddig alkalmazott NV43-variánst váltja fel. Az NV43 igazi működési területe a GeForce 6600-as kártyacsalád, a gyártó korábban négy pixel-futószalagját letiltva ültette azt a belépő szintű 6200-as modellekre.

Az új chipet szintén 110 nanométeres csíkszélességű technológiával, azonban már eleve kevesebb áramkörrel készítik, a gyártási költségek ily módon történő lefaragása pedig kedvező hatással lesz az eddig alig kapható GeForce 6200 árára: várhatóan 100 euró alá süllyedhet. A változtatás nem meglepő, és nem fogja hátrányosan befolyásolni a kártya hivatalos specifikációk szerinti funkcionalitását és teljesítményét. A GPU-ban három vertex egység és négy pixel-futószalag üzemel 300 MHz-en, a 128 bites buszra kapcsolódó DDR memória effektív órajele pedig 550 MHz. A The Inquirer úgy tudja, egyúttal egy SE verzió is megjelenik 64 bites memóriavezérlővel. Nem maradhat el a GPU egyik legcsábítóbb tulajdonságául szánt DirectX 9.0c-támogatás sem, benne a Shader Model 3.0-val való kompatibilitással.

A tuningosok persze jól tudják, hogy az NV43 maggal együtt a moddolási lehetőségeknek is búcsút kell mondani, hiszen amint korábban mi is hírül adtuk, az első kártyákon akár szoftveresen is jó eséllyel be lehetett kapcsolni a deaktivált pixel-futószalagokat, és a GeForce 6600-asokhoz illő órajeleket lehetett elérni.

Jó hír ugyanakkor, hogy az NVIDIA egy „Turbo Cache” névre keresztelt technológia bevezetését tervezi, amely a PCI Express interfészen keresztül – az ATI HyperMemory-jához hasonlóan – biztosítja a rendszermemóriából lefoglalt, 16-128 MB méretű puffer gyors elérését.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés