Érdekes mobil GeForce-ok tűntek fel

Befutottak az első 700M-es szériába tartozó mobil GeForce-ok is, de a 710M és a GT 730M esetében nincs szó új modellekről, így a korábbi 600M-es széria egyes képviselői kerültek átnevezésre. Tulajdonképpen ezen már meg sem lepődik az ember, hiszen az NVIDIA és az AMD egy ideje ezt teszi a belépőszintű termékeknél, de az „új” GeForce-ok specifikációjára pillantva igen érdekes látvány tárul az érdeklődők szeme elé. Egészen pontosan arról van szó, hogy a termékek konkrét paraméterei nincsenek specifikálva. Ez így hirtelen értelmetlenül hangzik, hiszen hogyan is lehetne megvenni egy terméket a paraméterek ismerete nélkül, de az NVIDIA szerint egyetlen, teljesítményt meghatározó érték bevezetése egyszerűbb lesz a vásárlók számára.

Gyakorlatilag arról van szó, hogy a mobil GeForce kártyák képességeit a vállalat mostantól az úgynevezett GeForce Performance Score értékkel reprezentálja. Ez a szám azt jelenti, hogy az adott termék mennyivel gyorsabb az Intel HD Graphics 4000-es IGP-nél. Arról nincs adat, hogy az NVIDIA milyen körülmények között, milyen programban méri a különbséget, és azt sem lehet tudni, hogy a HD Graphics 4000-es megoldások közül mely órajelen működő verzióhoz lett hasonlítva az adott GeForce. Ez azt jelenti, hogy ez a szám csak úgy áll a semmiben, tehát abszolút meghatározhatatlan az adott mobil GeForce teljesítménye. Még csak megközelítőleg is lehetetlen ezt megtenni, mert az Intel IGP-je a grafikus driver miatt igen szélsőségesen viselkedik az egyes szituációkban, vagyis vannak olyan programok, ahol a hardver elméleti sebességének csak a töredékét képes kipréselni a driver. Ezért lenne nagyon fontos megtudni, hogy az NVIDIA hol méri a teljesítménykülönbséget, mert a GeForce 710M-re megadott 3x-os, és a GeForce GT 730M-re megadott maximum 4,8x-es érték félelmetesen nagynak tűnik. A 710M-es modell GeForce Performance Score értékét meglátva először azt hittük, hogy a DDR3-as GeForce GTX 650M abszolút belépőszint megoldás lett, de a gyártókkal való értekezés után kiderült, hogy szó sincs ilyesmiről.

NVIDIA GeForce 710M
NVIDIA GeForce 710M

Sajnos az NVIDIA újszerű és teljesen logikátlan specifikációs rendszere arra késztetett minket, hogy hetekig levelezzünk a notebookgyártókkal, mire konkrétan kiderítettük a termékek paramétereit. Ennek megfelelően a GeForce 710M és GT 730M hivatalos bejelentéséről a CES-sel párhuzamosan nem tudtunk beszámolni, hiszen gyakorlatilag semmit nem tudtunk az „újdonságokról” a nevükön és az elérhetőségükön kívül. Alapvetően nem zavaró, hogy az NVIDIA egy részletek hiányában teljesen értékelhetetlen viszonyszámot ír a termékek mellé, aminek minden bizonnyal csak az a célja, hogy a lehető legnagyobb különbséget mutassa az érdeklődők felé egy ismeretlen órajelű HD Graphics 4000-es IGP-hez viszonyítva. Az viszont már teljesen logikátlan, hogy a hozzáértő vagy informálódni vágyó potenciális vásárlók elől elrejtsék az adott GeForce konkrét paramétereit.

A GeForce 710M és GT 730M gyártóktól megszerzett specifikációit az alábbi táblázat részletezi:

Típus GeForce GT 730M
GeForce 710M
GPU kódneve GK107 (Kepler)
GF117 (Fermi)
Magórajel max. 725 MHz
625 MHz
Shaderórajel -
1250 MHz
CUDA magok száma 384 96
Memória típusa GDDR5 (3,6 GHz) / DDR3 (1,8 GHz)
DDR3 (1,8 GHz)
Memóriabusz 128 bit 64 bit
VRAM kapacitása max. 4 GB max. 1 GB

Az adatokból kiderül, hogy GeForce 710M egy átnevezett GT 620M azzal a különbséggel, hogy az NVIDIA a 128 bites memóriabuszt megfelezte, vagyis lassulás következik be. A GeForce GT 730M gyakorlatilag megegyezik a GT 640M jelzésű termékkel. Itt fontos figyelni arra, hogy ennek a mobil VGA-nak létezik DDR3-as és GDDR5-ös verziója. Utóbbi természetesen gyorsabb.

NVIDIA GeForce GT 730M
NVIDIA GeForce GT 730M

A paraméterek ismeretében abszolút nem értjük, hogy miképp jöttek ki a GeForce Performance Score magas értékei. Ha a független tesztek eredményeit nézzük, akkor a GeForce 710M csak bizonyos körülmények között gyorsabb a HD Graphics 4000-es IGP-nél, míg a GDDR5-ös GeForce GT 730M előnye inkább két-háromszorosnak mondható. Ebből kiindulva igen kíváncsiak lennénk, hogy az NVIDIA hol méri a megadott bődületes különbségeket. Valamilyen OpenGL-es programot tudunk elképzelni, vagy egy olyan stratégiai játékot, ami rengeteg rajzolási paranccsal dolgozik. Ilyen körülmények között ugyanis az Intel grafikus drivere nagyon gyengén muzsikál.

A GeForce 710M és GT 730M jelzésű termékekre alapozó első notebookok várhatóan az év első negyedévében tűnnek fel, de mindkettő újdonságok meg lehet venni akár ma is. Előbbit GeForce GT 620M néven, ami ráadásul jóval gyorsabb is, míg utóbbit GT 640M jelzéssel kell keresni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés