Hirdetés

Grafikus chip gyártót vásárol az Intel?

A médium úgy tudja, hogy DirectX 9 kompatibilis integrált chipseteket gyártó (tervező) partnert keres az Intel. A világ legnagyobb processzorgyártója azért kényszerül erre a lépésre, mert alig két éven belül megjelenik a Windows Longhorn operációs rendszer, ugyanakkor az Intel még nem rendelkezik egy DirectX 9 kompatibilis chipsettel. A vállalat jelenlegi integrált grafikus chipet tartalmazó lapkái mindössze DirectX 7 kompatibilisek...

A Beyond 3D szerint az ATI és az nVidia túl nagy falat lenne az Intel számára, ráadásul előbbi csak nemrég kezdett chipseteket is gyártani, míg utóbbi az AMD-s "vonalon nyomul". A VIA és a SiS megoldásai viszont nem nyújtanak elég teljesítményt, ráadásul szintén messze vannak a DX9 kompatibilitástól. Szóba jöhet még a PowerVR, ám ez a lépés elég kockázatos lenne az Intel számára (valljuk be, a PowerVR igen nagy kockázati tényező, nem feltétlen triviális dolog egy DX9-es GPU-t "kiimádkozni" belőlük).

A bevásárlás alternatívája lehetne valamiféle licencelési program a nagyobb grafikus chip tervezők valamelyikével, ám erre eddig nem volt precedens.

Egy biztos: az Intel nem engedheti meg magának, hogy a Longhorn megjelenésekor ne legyen DX9-es integrált chipset a palettáján, ha az a konkurens AMD esetében rendelkezésre áll (márpedig az nVidia minden bizonnyal időben elkészül), így valamit tennie kell. Mindez csak spekuláció persze, ám 2005 lassan a nyakunkon van és az Intelnek lépnie kell, sürgeti az idő.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés